chrome firefox opera safari iexplorer

У Запоріжжі «відсудили» російську мову

21 березня 2011 о 11:08

Запорізька облрада виграла суди щодо свого рішення про ухвалення програми розвитку російської мови.

Дане рішення облрада ухвалила ще восени 2010, пише «Сегодня».

«Причому облпрокуратура відкликала свій протест на це рішення після того, як його підкоригували», — йдеться у публікації.

Як розповів депутат облради, регіонал Володимир Пашков, суть рішення не змінилася, але змінилося формулювання: облрада не проголошувала статус мови, а вибрала російську як поширену на території області та прийняла програму по її розвитку.

«Ми вже вжили заходів щодо збереження тих 80 російськомовних шкіл (з 621), які залишилися в області», — сказав Пашков.

«Про збільшення їхньої кількості мова поки не йде, зате йде активна робота щодо дитсадків: російськомовних у нас 32%, але відкривається багато нових, і батьки просять, щоб вони були російською мовою», — зазначив він.

За словами регіонала, «потім буде і збільшення кількості молодших класів з російською мовою навчання».

«Мовою ведення засідань в облраді вже є російська. Та й громадяни вже звертаються до органів влади російською мовою, і чиновники їм відповідають так само, але тут взагалі все легко — адже це рідна мова і для чиновників, вони тепер просто перестали боятися, що їх покарають за це», — сказав Пашков.

У той же час, рішення облради опротестувала в суді запорізька організація «Просвіти» і відповідне засідання призначене на 28 березня.

Глава «Просвіти» Павло Мовчан заявив: «Думаю, у нас є конституційні підстави виграти цей суд. Ми вже вигравали подібні суди. Облрада зайнялася не своєю справою — нехай займаються комунальними проблемами, які вони вирішити ніяк не можуть».

Як відомо, у вересні 2009 року Віктор Янукович, будучи кандидатом у президенти, заявив, що має намір домагатися визнання російської мови другою державною в разі перемоги на виборах.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути