chrome firefox opera safari iexplorer

Василь Шкляр пише кіносценарій про Петлюру

28 березня 2011 о 17:33

Письменник Василь Шкляр на урочистій зустрічі, що відбулася 28 березня у Львівському національному університеті ім. І.Франка, повідомив, що пише кіносценарій та планує нову книгу.

Письменник розповів, що кіносценарій готується для режисера Олеся Янчука. Стрічка стосуватиметься останнього періоду життя Симона Петлюри, його перебування в Парижі та вбивство Головного отамана військ УНР агентом НКВС.

Також автор літературного бестселера повідомив, що хоче написати ще одну книгу – про отаманшу Марусю. Вона була родом з Житомирщини. Три її брата загинули за волю України (брати Соколовські Олекса, Дмитро та Василь). Четвертий брат не міг взяти до рук зброю, бо був священиком. Тому шаблю підхопила Олександра Соколовська. Вона вийшла на Дівич-гору, прийняла обітницю і взяла собі псевдо «Маруся».

Шкляр зауважує, що при слові «отаманша» ми собі уявляємо собі таку дебелу жінку. Хоча насправді Саші Соколовій, коли вона заступила братів, було 16 років. Письменник захоплюється її долею, каже, що в ній багато драматичних пригод і містики.

Додає, що є кілька версій про загибель Марусі, але відповідь закликає шукати в інтуїції творчості. Початок книги буде такий: «Тієї осені вдарили такі холоди, що вода в річках потекла повільніше».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути