chrome firefox opera safari iexplorer

Відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Оттаві – справжня історична подія

28 червня 2011 о 17:05

Перебуваючи у Канаді, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко та народний депутат Євген Суслов беруть участь в проекті «Історичний Потяг українських піонерів», проведення якого приурочене до 120-ї річниці українського поселення в Канаді. Про це повідомляє прес-служба Миколи Томенка.

У 2011 році виповнюється 120 років з моменту поселення українців в Канаді. З метою відзначення цієї річниці з 23 червня по 8 липня 2011 року Посольство України в Канаді за підтримки Канадсько-української парламентської групи дружби реалізує масштабний культурно-іміджевий проект «Історичний Потяг українських піонерів».

Метою даного проекту є здійснення символічної подорожі шляхом, який проходили перші українські емігранти в Канаді, від прибуття в порт м. Галіфакс (на Атлантичному узбережжі) до поїздки залізницею до інших міст на заході Канади.

На думку організаторів, цей захід дасть змогу представити найкращі зразки української культури в найбільших містах Канади, символічно об’єднати українські громади Канади в різних містах через культурні акції, а також привернути увагу громадськості, українських та канадських політиків та медіа до внеску, який зробила українська громада у розбудову Канадської держави.

24 червня учасники Потягу вирушили залізницею за маршрутом: Галіфакс – Монреаль – Оттава – Торонто – Вінніпег – Саскатун – Едмонтон. У містах, до яких прибуває Потяг, проводяться культурні акції за участю місцевих українських громад та митців.

Одним з найбільших заходів за маршрутом руху Потягу стало відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку роботи всесвітньовідомого канадського скульптора українського походження Лео Мола в столиці країни – місті Оттава.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко назвав відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Оттаві історичною подією як для України, так і для Канади. 

Так, 26 червня на урочистому відкриті пам’ятника українському поетуВіце-спікер Парламенту сказав: «Тарас Шевченко як і раніше об’єднує українців через океани і століття».

Микола Томенко наголосив, що «Тарас Шевченко і тепер вчить нас бути щонайперше українцями, а потім партійцями. Можливо, саме відсутність у політичної еліти любові до власного народу й призвело до того, що й досі живемо «на нашій, не своїй землі».

«Але сьогоднішня подія в столиці Канаді надихає і переконаний, що незабаром «забудеться срамотня давняя година, І оживе добра слава, слава України», — додав він.

Довідково

Створення пам’ятника належить руці відомого скульптора Лео Мола (1915—2009), який проживав у канадському Вінніпезі. Це не перший пам’ятник Шевченка у виконанні скульптора. Він, зокрема, створив пам'ятники Тарасові Шевченку у Вашингтоні, Буенос-Айресі і Санкт-Петербурзі. За свій надзвичайний внесок у розвиток мистецтва митець був нагороджений Орденом Канади (1989) та орденом України (2002).

Пам'ятник у бронзі зображує Кобзаря у повний зріст в оточенні персонажів його творів. Постать Тараса Шевченка у повний ріст одягнута у довгий плащ із накидкою, які були характерні для епохи Шевченка. У лівій руці Шевченко тримає палітру та три пензлі.

Постать дивиться у далечінь. Висота скульптури 3 метри, маса — 630 кг.

Три барельєфи, що доповнюють композицію зображують гайдамаків (1.2 м, 163 кг), Катерину з немовлям (1.2 м, 163 кг), та бандуриста (1.2 м, 1256 кг).

 

 

«Рідна країна»

Фото Посольства України в Канаді

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути