chrome firefox opera safari iexplorer

У музеї історії Тустані відтворили макет фортеці

29 липня 2011 о 10:00

До проведення шостого фестивалю середньовічної культури «Ту Стань!» на Львівщині у музеї історико-культурного заповідника «Тустань» представлять макет 1:100 славнозвісної Тустанської фортеці п’ятого періоду.

Про це 28 липня на прес-конференції повідомив директор історико-культурного заповідника «Тустань» Василь Рожко.

За його словами, в музеї представлено в макеті всі скелі, багатоповерхову структуру фортеці, збільшену вежу, в’їздні ворота. «Зроблена велика робота. Це все вдалося зробити за кошти міні-гранту США. Складність виконання роботи полягає в тому, що скелі геометрично неправильної форми, мають складну конфігурацію. У Львові ніхто дотепер не робив макетів, які вимагали відтворення складних форм скельних об'ємів та детальної проробки пазів — слідів дерев’яної забудови», — зазначив Василь Рожко.

Він також додав, що у вхідний квиток на фестиваль, входить також вартість вхідного квитка в Музей історії Тустані.

Нагадаємо, 5-7 серпня у с. Урич, що на Львівщині, вшосте пройде Фестиваль української середньовічної культури «Ту Стань!», який із традиційного вересня «переїхав» у серпень. Цього року фестиваль запропонує все більше лицарських ігор, середньовічних змагань та лазерне шоу-історію, що розповідатиме про героїчне минуле Тустані, про саму фортецю, її символи і проектуватиметься на скелю та ліс під нею.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути