chrome firefox opera safari iexplorer

Пішов із життя Герой України Михайло Сікорський

27 вересня 2011 о 15:35

27 вересня на 88 році життя помер генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Михайло Сікорський. У четвер його поховають у Переяславі на центральному кладовищі.

«До Переяслава Михайло Іванович переїхав 1951 року. Створювати етнографічний заповідник „Переяслав“ він почав з 2 кімнат, які залишились від історичного музею. 17 років прожив в одній з них, бо не мав квартири. Раненько вставав, прибирав постіль і починав працювати. Створювати музей було важко. Та задля цього він ішов на все: конфліктував, співпрацював. За 56 років він створив у місті 24 музеї», — розповіла кореспонденту Gazeta.ua вчений секретар заповідника «Переяслав» Інна Більченко.

«Михайло Іванович завжди приходив на роботу найпершим і йшов останнім. Через постійну зайнятість у нього не було часу на створення сім'ї. Він ніколи не був одруженим, не мав дітей», — додала вона.

Востаннє Михайло Сікорський з'являвся на людях 24 вересня. Тоді в заповіднику «Переяслав» відбулося Свято майстрів.

«Він дивився концерт, спілкувався з гостями. А потім спитав: „А чого це тут ростуть дерева?“. Хоч сам наказав їх там посадити. Виглядав енергійним і сповненим сил. На здоров'я не скаржився».

Сікорський народився 13 жовтня 1923 року в місті Чигирин Черкаської обл. Закінчив історичний факультет Київського університету ім Шевченка. Написав близько 120 книг та наукових праць. 2005 року тодішній президент Віктор Ющенко нагородив його зіркою Героя України.