chrome firefox opera safari iexplorer

На Дніпропетровщині руйнуються залишки фортеці XVI ст

28 листопада 2011 о 15:02

У Дніпропетровську через відсутність фінансування виникла загроза руйнування Богородицької фортеці, яка вперше згадується у літописах XVI сторіччя.

Про це на прес-конференції повідомила науковий керівник Лабораторії археології Придніпров’я Дніпропетровського національного університету Ірина Ковальова.

«Практично у межах Дніпропетровська розташований археологічний пам’ятник cвітового значення, до якого легко добратися по воді та автошляхами. Тут є всі умови для створення археологічного музею просто неба. Однак наразі, по завершенню сезону, археологи змушені засипати всі проведені розкопки, адже без нагляду старовинні споруди просто зруйнуються», — зазначила І.Ковальова.

За її словами, Україна ризикує втратити археологічну пам’ятку світового значення.

Археолог наголосила, що через відсутність фінансування археологічних робіт сьогодні досліджено не більше 5% території Богородицької фортеці.

При цьому вже проведені роботи фінансувалися за рахунок спонсорів.

Довідка

Богородицька фортеця є пам’яткою архітектури національного значення. Вона була побудована на місці містечка Стара Самара, перша згадка про яке датується 1576 роком.

Архітектором фортеці був Вільям фон Зален, який працював при гетьману І.Мазепі.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути