chrome firefox opera safari iexplorer

У “Мистецькому Арсеналі” стартував форум сучасного мистецтва

02 листопада 2011 о 15:13

З викликом та глибоким художнім задумом стартував 6-ий форум сучасного мистецтва Art Kyiv Contemporary. В рамках наймасштабнішого вітчизняного форуму актуальні роботи презентували понад три десятки галерей з України, Росії, Німеччини, Франції та Швейцарії.

“Чутки повзуть про “Мистецький Арсенал”, про українське мистецтво — і це головна мета, щоб нас побачили і почули про нас в світі, щоб це було хорошим стимулом для розвитку українського мистецтва, адже, як не крути, але кожному митцю потрібна його участь у різних проектах, потрібна його наявність у музейних та приватних колекціях”, — каже генеральний директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна.

Не обійшлося і без творчих експериментів. В рамках паралельної програми, у співпраці з авторитетними мистецькими інституціями, показали і кілька спецпроектів. Японську платформу — унікальну ретроспективну виставку шести художників, що народилися у 1965 році, польську програму “Східноєвропейський резонанс”, що в мистецькому ключі досліджує зв’язки між людьми, владою та капіталом, а також — французький проект “Roll-On, Roll-off” — про українських моряків з Марселю з кількатонним авіаційним двигуном у центрі експозиції.

“Це був експеримент. Адже люди на човні — унікальні. Вони довго у закритому просторі, не бачать нічого навколо. Там лише відчуття, лише людина і машина”, — каже відео художниця з Франції Марі Ренерт.

“Тут, у арсеналі, ми відчуваємо силу. Це місце майбутнього, у ньому сучасне мистецтво починає звучати особливо, ми це відчули”, — сказала художниця з Японія Мікі Окабе.

Не відстають і українські митці та галеристи. Вони показують тривимірні картини, іронізують на історичні теми та експериментують з підручними матеріалами. До прикладу, в інсталяції “Український прапор” використали кілька сотень окулярів та газетні вирізки — історія країни в обличчях та подіях за 20 років, а на кількаметрового Майкла Джексона пішло більш як 7,5 квадратних метрів дзеркала.

“Я, чесно кажучи, задумався про його значення, коли він помер. До цього я його не дуже серйозно сприймав. До цього я тільки чув якісь кримінальні історії, а коли ним цікавишся, виявляється, він дуже любив кіч, всякі блискучі речі. Я думаю, що це в дусі його смаку. Я думаю, якби він його побачив — він би його купив”, — сказав скульптор Олександр Алексеєв.

Також в рамках Art Kyiv Contemporary заплановані майстер-класи та спеціальні покази. Експозиція відкрита для відвідувачів до 13 листопада.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути