chrome firefox opera safari iexplorer

Зі Львова культурного роблять Львів споживацький?

23 січня 2012 о 18:32

Чим насправді зустріне Львів вболівальників «Євро-2012»?, – закритими музеями та кав’ярнями, що є профанацією. Таку думку у коментарі ЗІКу 23 січня висловив гід-екскурсовод Петро Мацук.

За його словами, до «Євро-2012» у Львові залишається закритим Музей українського мистецтва на вул. Драгоманова, Природничий музей та ін. Водночас, навіть відкриті цікаві галереї та музеї зовсім не рекламуються містом. «Зате ми маємо предостатньо промоції з боку міста «Локалю», кав’ярень та кнайп», – каже Петро Мацук.

Основну ставку, на його думку, влада міста зробила на споживацький інстинкт туристів, щоб ті більше їли та пили, а не оглядали цінності Львова.

Також профанацією П. Мацук назвав нову львівську кав’ярню «Копальня кави», яка з’явилася на пл. Ринок 10, замість зруйнованої книгарні. «Ця копальна перекрила половину входу до Музею етнографії», – констатує екскурсовод.

Довідка ЗІКу

Мер Львова А. Садовий вважає, що знайшов компроміс щодо палацу Любомирських на площі Ринок, 10, де замість «Технічної книги» з’явиться кав’ярня.

На запитання, яким чином вирішилося питання збереження книгарні, Садовий відповів: «Наскільки я знаю, там є книжкові полиці в цій кав’ярні. Там буде і кава, і реалізація книжок. Таким чином знайдений компроміс. Я не був у цій кав’ярні, та, коли вона запрацює, я разом з вами готовий зайти і подивитися».

Профанація – тлумачення невігласами якоїсь ідеї, вчення, твору мистецтва, їх викривлення, опошлення.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути