chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні своє 80-річчя святкують 5 областей України

27 лютого 2012 о 11:51

Сьогодні виповнюється 80 років від дня утворення Вінницької, Одеської, Київської, Харківської та Дніпропетровської областей.

Вінницька область утворена 27 лютого 1932 року постановою 4-ї позачергової сесії ВУЦВК ХІІ скликання. До її складу тоді увійшли 71 адміністративно-територіальна одиниця: 2 міста обласного підпорядкування (Вінниця, Бердичів) та 69 районів сучасних Хмельницької, Вінницької та частини Житомирської областей. Розповідає заввідділом обслуговування обласної бібліотеки для юнацтва Любов Никитюк.

Постановою IV позачергової сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету (ВУЦВИК) ХІІ скликання від 9 лютого 1932 року було проголошено утворення Одеської області, а 27 лютого 1932 року Постановою IV позачергової сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету (ВУЦВИК) ХІІ скликання від 9 лютого 1932 року було проголошено утворення Одеської області, а 27 лютого 1932 року центральними державними і партійними органами СРСР було затверджено утворення Одеської області у складі Української РСР. Створення цієї адміністративно-територіальної одиниці стало важливим етапом в історії Українського Причорномор’я, в його економічному, політичному та національно-культурному становленні як складової частини української державності. Область була утворена у складі 4 міст обласного підпорядкування (Одеса, Кіровоград, Миколаїв, Херсон) та 26 районів.

Модель "обласного утворення" Київщини як заміна самодержавної влади була запропонована ще восени 1917 року Юридичною радою Тимчасового уряду, яка бачила майбутнє імперії як єдиної держави з обласною автономією, на противагу федералізації, яка в контексті революційних подій могла знищити єдність країни. Теоретичним підґрунтям рішення слугував «Наказ» від Київської губернії Засновницьким зборам, що визначав «область» як адміністративно-територіальне утворення на основі спільних фізико-географічних, етнографічних, економічних та історико-політичних ознак, проте чільним принципом лишалась економічна єдність об’єднаних в область територій.

У свою чергу за Дніпропетровською областю закріплювалося 54 адміністративно-територіальні одиниці – 4 міста та 50 районів. Серед районів було 9 національних – Високопільський, Люксембургський, Молочанський – німецькі; Ново-Златопільський, Сталіндорфський – єврейські; Камянський, Терпіннянський – російські; Велико-Янисольський – грецький та Коларівський – болгарський. Дніпропетровщина включала в себе деякі райони сучасних Донецької, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської та майже всю Запорізьку область, територія її становила 73149,4 кв.км. з населенням 4 032 200 осіб. Дніпропетровщина була «народжена» також у цей день.

Харківська область в сучасних межах була створена 27 лютого 1932 року на території земель скасованої Харківської губернії. Харківщина розташована на північному сході Україні. На півночі і північному сході вона межує з Бєлгородською областю Росії, на сході — з Луганською, на південному сході — з Донецькою, на південному заході — з Дніпропетровською, на заході і північному заході — з Полтавською та Сумською областями України. Площа — 31,4 тисячі км ² (5,2% від території України). За площею область займає четверте місце на Україну — після Одеської, Чернігівської та Дніпропетровської областей. Протяжність: з півночі на південь — 210 км, зі сходу на захід — 220 км.

Джерело: УНН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути