chrome firefox opera safari iexplorer

Українці проти куріння у кафе, ресторанах та барах

10 лютого 2012 о 13:00

Українці проти куріння у кафе, ресторанах та барах. Про це свідчать дані досліджень. Соціологи переконують: семеро з десяти опитаних — підтримують ідею заборонити тютюно-паління у цих закладах. Відповідний законопроект — депутати зареєстрували ще минулої осені, утім досі — він просто припадає пилом.

Це сьогодні оціантка Марина працює в піцерії, де не курять. А ще кілька років тому тютюновим димом на роботі дихала по вісім годин на добу.

Марина Загородня, адміністратор піцерії: "Якщо маленьке приміщення і багато людей в цей час курять, то навіть запаморочення бувають, я не говорю навіть про запах".

Від тютюнового диму свій заклад власник позбавив ще сім років тому, коли й сам кинув курити. Бізнесові, каже, така новинка не тільки не пошкодила, а навпаки.

Мирон Спольський, власник: "На кожного клієнта, шо скаржиться, 10-ть аплодують за це рішення. Може, спочатку буде менше людей ходити там палити, але взагальному після чкихось там півроку — все вернеться на совє місце".

Утім охочих відмовитися від клієнтів-курців з доброї волі серед власників барів або пабів не знайти.

Роман Трач, ресторатор: "Якшо би я зараз заборонив, шо в сіновалі не курять, то люди, постійні відвідувачі би перебралися в сусідній паб, де є така змога".

Але якби зобов'язали всіх і кожного — були б тільки раді, каже ресторатор.

Роман Трач, ресторатор: "На сьомому небі від щастя від такої заборони, якшо поставлять усіх гравців ринку в однакові умови".

На сьомому небі, запевняють соціологи, були б мільйони українців.

Соціолог: "Ресторани, кафе, бари і на всій території стадіонів 77, 74, 73 відсотки підтримують цей закон".

А закон, кажуть його ініціатори, буде суворий.

Тетяна Бахтєєва, ініціатор законопроекту: "Ни одно кафе, ни один ресторан с принятием данного закона не будет иметь ни полстолика, ни два столика, ни одну пепельницу, это будет тотальний запрет".

А хто тотальну заборону порушить — тому штраф — від 1-ї до 10-ти тисяч гривень. Що до Єврочемпіонату законопроект пройде два читання і набере чинності, ініціатори не впевнені. Документ зареєстрували ще у вересні минулого року, відтоді віз і досі там. Кажуть — заважають тютюнові лобісти.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути