chrome firefox opera safari iexplorer

У київських музеях запроваджують цензуру

18 травня 2012 о 11:06

У Київському музеї російського мистецтва спочатку цензурували, а пізніше повністю демонтували інсталяцію російських художників Лусіне Джанян і Олексія Кнедляковського, створену за мотивами мітингів проти інавгурації Володимира Путіна. Таке рішення прийняв директор музею Юрій Вакуленко.

Як написала у своєму блозі художниця Лусіне Джанян, після того, як інсталяцію було змонтовано, художники залишили залу, і через дві години, прямо перед початком прес-конференції, виявили, що частину чоловічків з антипутінськими плакатами вилучено. При цьому всі плакати, за її словами, — це народна творчість.

«Було вилучено 16 об'єктів, ключових розтяжок і просто одиночних плакатів. Це було зроблено без нашого відома, нас навіть не поставили перед фактом. Зробили це непомітно, з розрахунком, що ми не помітимо відсутності 16 елементів з 500 інших», — написала Джанян. За її словами, Юрій Вакуленко, директор Російського музею в Києві, взяв на себе весь удар і особисто, у приватній бесіді, вибачився перед художницею.

«Він визнав, що він — цензура. Він навіть сказав, щоб я „не ображалася“. Чесне слово, як з дитиною. Але найжахливіше, він сказав, що як представник музею більше не допустить подібного, і надалі він буде проводити цензурний етап до запрошення певного художника в проект. Щоб не провокувати подібного, що сталося», — заявила Джанян.

Виставка «Апокаліпсис і відродження», створена зусиллями 43 художників з Росії та України, відкрилася в Київському музеї російського мистецтва 15 травня. Її ідея належить Олегу Кулику, кураторами виступили Костянтин Дорошенко (Україна) та Анастасія Шавлохова (Росія). Серед робіт була 22-метрова інсталяція Лусіне Джанян і Олексія Кнедляковського — намальована Москва, Садове кільце і 500 мітингувальників.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути