chrome firefox opera safari iexplorer

Україну назвали «мафіозною державою»

15 травня 2012 о 14:21

Україна, Болгарія, Гвінея-Бісау, Чорногорія, Бірма, Північна Корея, Афганістан та Венесуела — це країни, де національні інтереси тісно переплелись з інтересами організованої злочинності, пише французьке видання «Slate.fr» в публікації «Мафіозні держави».

За словами автора матеріалу, саме такі держави зараз набирають ваги на міжнародній арені.

«Там держава аж ніяк не є жертвою рекету і тиску злочинності на чиновників: навпаки, вона сама бере під контроль злочинні кола. Причому не для того, щоб усунути їх, а щоб поставити їх на службу економічним інтересам правителів, їх близьких і партнерів», — вважає автор публікації.

Подібне злиття урядів і злочинних кіл стосується не тільки держав, які переживають непрості часи, наприклад Афганістан, чи Гвінея-Бісау, яка розвалюється.

Так, наприклад, механізми, які визначають ціни, посередників і структуру постачання до Європи російського газу (він у тому числі проходить і через Україну) абсолютно неможливо зрозуміти без урахування ролі організованої злочинності в цьому надзвичайно прибутковому бізнесі.

«Хіба не наївно вважати, що правлячі еліти цих країн є лише жертвами або безпорадними спостерігачами? Подібне відбувається скрізь, в Африці, Азії, на Балканах і в Європі», — наголошує автор матеріалу.

На його думку, на сьогодні «мафіозні держави» набули такого розмаху, що це говорить про необхідність переосмислити традиційні концепції, з яких випливає, що світовий порядок складається з двох основних елементів: національних держав і діючих по всьому світу організацій (підприємств, релігійних груп, філантропічних асоціацій, терористичних, злочинних, освітніх та інших організації).

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

27 вересня

Інші дати
Народився Микола Надемський
(1892, м. Київ – 1937) – український актор театру та кіно, театральний режисер. Зіграв понад 57 ролей в кіно («Звенигора», «Арсенал», «Земля» та ін).
Розгорнути
Народився Григорій Світлицький
(1872, м. Київ, - 1948) - український художник, майстер світлових контрастів.  Автор картин "Місячна ніч в Україні", "Місячна соната", "Листя шелестить", "Зійшов місяць", "Рідний край".
Розгорнути
Народився Олександр Вербицький
(1875,  м. Севастополь - 1958) - український архітектор, автор проекту сучасної споруди залізничного вокзалу в місті Києві.
Розгорнути
Народився Лев Силенко
(1921 – 2008) – філософ, релігійний діяч. Засновник Рідної Української Національної Віри (РУНВіри). Автор книги «Мага Віра» - священної книги РУНВіри.
«Людина, яка не любить свою Вітчизну, втратила все»
Розгорнути