chrome firefox opera safari iexplorer

Вчора пішов з життя лауреат Шевченківської премії Леонід Талалай

20 червня 2012 о 09:02

19 червня 2012 року пішов з життя відомий український поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Талалай.

Про це Gazeta.ua повідомив народний депутат від БЮТу Павло Мовчан.

«Він учора попрощався з багатьма людьми, — каже Павло Михайлович. — А сьогодні нібито його прибило лядою у погребі. Він кілька разів намагався накласти руки на себе. Жив на Жуковому острові у хибарці. Квартири не мав. Там зараз моя дружина (Любов Голота — ред.) із Михайлом Сидоржевським (головним редактором „Української літературної газети“ — ред). Вона телефонувала мені. Коли будемо ховати, ще невідомо».

«Його дві останні публікації у „Літературній газеті“ були прекрасні, але дуже песимістичні, — сказав Gazeta.ua поет Петро Засенко. — Не дивно, що таке сталося. Уже з тих віршів можна було зрозуміти, що з ним коїться щось негаразд».

Леонід Талалай народився 11 листопада 1941 року в селі Савинці Савинського району Харківської області. 1967 р. в Донецьку вийшла перша збірка його творів «Журавлиний леміш». 1971 року закінчив Літературний інститут імені Горького у Москві. З 1976-го жив у Києві, видав 11 поетичних книг. За збірку «Вибране» 1993 року удостоєний Державної премії України ім. Шевченка.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути