chrome firefox opera safari iexplorer

Гостинний двір перетворять на торговий центр із кафешками

10 липня 2012 о 08:51

Виключення Гостинного двору з переліку об'єктів культурної спадщини не загрожує його стінам. Столичні архітектори заспокоюють, що цій будівлі нічого не загрожує.

Захисники ж споруди упевнені, що виключення з переліку — це ще один крок до побудови великого торгівельного центру, спотворення Контрактової площі та виселення з двору діячів культури, йдеться у сюжеті ТСН.

Вони єдині, хто лишився працювати у Гостиному дворі. Бібліотека мала вибратися звідси ще у квітні. Її директорка згадує, що коли у 85-му переїхали сюди, то книжки розставляли півроку. Тепер їх більше. І працівники не проти переїхати в інше приміщення, але за певних умов. «І взагалі така умова: ми маємо бути в історичному центрі міста, неподалік від метро, повинна бути транспортна розв'язка. Але те, що бібліотеці не вистачає на сьогодні тисячу квадратних метрів площі, це зрозуміло. Через це бібліотеку треба в будь-якому випадку збільшувати», — переконана директор бібліотеки Галина Войцехівська.

Бібліотека – останній культурний оплот Гостиного двору. Театр уже виїхав, ресторан і магазин – теж. Тепер усередині облуплений тиньк і розгардіяш, а сходи поросли травою. Перед тим, як піти на канікули, Верховна рада виключила Двір із переліку пам'яток, що не підлягають приватизації.

Громадські активісти упевнені, що спочатку пам'ятку приватизують, а потім тут, на Контрактовій площі, з'являться новий супермаркет і стоянка. Архітектор Андрій Миргородський взагалі не розуміє, як Гостиний двір опинився у переліку культурних пам'яток. За його словами, ще півстоліття тому будівля нагадувала трамвайне депо. І там завжди торгували. За його планом тут має бути будинок із підсвічуванням та скляним дахом.

«Ніякого хмарочосу тут не буде, тут буде будівля такого ж розміру і такої ж поверховості, як сьогодні є. Ми хочемо зробити відкриті галереї у двір, перекрити скляним ліхтарем простір двору, де можна розмістити і кафе, де можна проводити виставки, де можуть бути місця для відпочинку», — запевняє архітектор. Це краєвид із Гостиним двором із боку вулиці Сагайдачного. Точніше, те, що має бути за два роки, і то за умови, що знайдеться власник, а у нього 100 мільйонів гривень на реконструкцію.

Косметичну реконструкцію, бо і стіни, і архітектурну концепцію взагалі обіцяють не міняти.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути