chrome firefox opera safari iexplorer

Бюлетень і крапочкою можна зіпсувати, або Як правильно голосувати

27 жовтня 2012 о 21:29

Щоб розпорядитися своїм голосом на парламентських виборах, прийти 28 жовтня на виборчу дільницю – лише півсправи. Важливо ще й правильно проголосувати. За яку партію і кандидата – вибір ваш. Але не забувайте: голосуючи, можна власноруч поставити на своєму волевиявленні жирний хрест.

Навіть ледь помітної крапочки, яку випадково намалювали, шукаючи у бюлетені потрібну вам графу, вистачить, щоб ваш голос забракували. Аби цього не трапилося, варто запам’ятати кілька простих порад.

  • Збираючись на вибори, не полінуйтеся заглянути у своє запрошення. Там вказано місце і час (з 8 до 20 години) голосування. Сподіватися, що і цього разу голосуватимете у тій же школі чи садочку, що й на минулих виборах, не варто. Ваша виборча дільниця може бути за іншою адресою.
  • Не відкладайте похід на дільницю до останнього. Постарайтеся прийти хоча б за годину до закінчення голосування. Пам’ятайте: після закриття виборчої дільниці проголосувати зможуть лише ті виборці, які на 20.00 ще залишалися у приміщенні для голосування.
  • Ви можете перебувати на дільниці стільки часу, скільки вам потрібно для голосування. Але не зловживайте цим, щоб не створювати черг і дати можливість проголосувати іншим виборцям.
  • Запрошення на вибори візьміть із собою – за вказаним у ньому номером вас швидше знайдуть у списку виборців. І не забудьте паспорт. Якщо вам виповнилося 25 чи 45, а у паспорті не вклеєне «вікове» фото, бюлетені за таким документом вам не видадуть. У цій ситуації не допоможуть ні водійське посвідчення, ні пенсійне чи студентський квиток. Не є підставою для отримання бюлетенів і закордонний паспорт, якщо ви голосуєте в Україні, а не на закордонній виборчій дільниці.
  • Якщо ви заздалегідь не перевірили свої дані у списку виборців і у день голосування виявиться, що допущені неточності чи технічні описки (наприклад, з помилками написані прізвище, ім’я, по батькові, дата народження), зверніться до голови, заступника чи секретаря дільничної комісії. Та якщо неточності можна виправити й у день виборів (головне, щоб, попри допущені описки, було очевидно, що йдеться саме про вас, а не про іншу особу), то поновити себе у списку виборців, якщо раптом вас там не виявиться, 28 жовтня нереально. Зробити це зможуть хіба що ті виборці, які вчасно звернулися до суду (останній день подачі таких звернень – 25 жовтня) й отримали відповідне рішення. Іти до суду у день голосування, як це можна було робити на попередніх виборах, – марна справа.
  • На відміну від минулих парламентських виборів, нинішні відбуватимуться за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. Тобто наступну Верховну Раду обиратимемо не лише з кандидатів за партійними списками, а й із висуванців по одномандатних округах (пів-на-пів). А це означає, що кожен виборець отримає по два бюлетені: жовтого кольору – зі списком партій, зеленого – з переліком кандидатів-мажоритарників по вашому округу.
  • У бюлетенях мають бути вказані округ і номер виборчої дільниці. Обов’язковими є печатка дільничної комісії, прізвище, ініціали та підпис члена комісії, який видав вам бюлетені. У відривному талоні (де повинні вказати ваш особистий номер у списку виборців) має розписатися не лише член комісії, який видав вам бюлетень, а й ви.
  • Знайшовши у жовтому бюлетені назву «своєї» партії, а у зеленому – прізвище кандидата-мажоритарника, за якого хочете проголосувати, поставте у порожньому квадратику навпроти чітку позначку. Що це буде – хрестик чи галочка, не важливо. Головне, щоб позначка у бюлетені була лише одна. Не ведіться на запевнення провокаторів, що можна проголосувати, наприклад, за дві опозиційні партії чи за двох кандидатів-мажоритарників. Якщо у бюлетені буде більше, ніж одна позначка, його визнають недійсним. Коли вам кажуть: «Подобається кандидат Іваненко – ставте навпроти нього «+», не подобається – «-», — це обман. Знак «-» – теж позначка. Якщо ви поставите її навпроти прізвища того, хто вам не подобається, ваш голос зарахують саме за цього кандидата. Не робіть у бюлетенях ніяких написів (навіть якщо вам дуже кортить висловити комусь своє «фу», написавши, що кандидат Іваненко – козел, а партія така-то – сяка-така.
  • Не шукайте у бюлетенях графу «не підтримую жодну партію» чи «не підтримую жодного кандидата»: «противсішного» рядка на цих виборах не буде. Так що доведеться робити свій вибір без нього.
  • Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки, зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт.
  • Ви повинні заповнити бюлетень особисто, у кабіні для голосування, без присутності там інших осіб. Але якщо через фізичні вади не можете зробити це самостійно, з відома виборчої комісії маєте право скористатися допомогою (не підказкою!) іншого виборця. Саме виборця, а не спостерігача чи члена комісії. Для людей із вадами зору передбачено спеціальні трафарети зі шрифтом Брайля. Але навряд чи ними забезпечать усі виборчі дільниці.
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути