chrome firefox opera safari iexplorer

Ринок вітчизняного алкоголю пішов у тінь

26 листопада 2012 о 09:03

На ринки столиці повернулася контрафактна горілка. За 12 гривень пляшка — це на 16,5 грн менше від мінімальної роздрібної ціни на горілку, встановленої урядом, пише Дзеркало тижня. Україна в статті Горілка виграла війну. Ринок алкоголю пішов у тінь.

Експерти відзначають різке падіння якості контрафактної горілки. Видання при цьому додає, що після показових заходів податківців з боротьби з обігом нелегальної горілки на ринках столиці, що відбувалися на початку року, ситуація в Києві повернулася в первісний стан.

Зокрема, оглядач Юрій Бутусов пише, що ринки знову окупувала контрафактна горілка, причому її міцність не перевищує 36-38 градусів.

Як передає ZN.UA, на початку 2012 року після серії публікацій в газеті про розслідування ситуації на алкогольному ринку голова Державної податкової служби Олександр Клименко розпорядився провести рейд податкової міліції київськими ринками.

Тоді на ринку біля Залізничного вокзалу було вилучено 45 тис. пляшок контрафактної горілки, а столична прокуратура порушила три кримінальні справи за несплату податків.

Однак оглядач газети пише, що сьогодні ситуація на ринках колишня — та ж марка, той же оптовий збут, і та ж нелегальна горілка — хочеш ящик, хочеш фуру. За 12 гривень пляшка — це на 16,5 грн менше від мінімальної роздрібної ціни на горілку, встановленої урядом.

Нагадаємо, що, за даними операторів ринку контрафактної горілки, у вересні 2012-го широкомасштабне виробництво було розгорнуто відразу на шести заводах. По одному заводу працює у Чернігівській, Житомирській, Харківській, Кіровоградській, Донецькій, Луганській областях.

Як зазначив у коментарі ZN.UA керівник однієї з торговельних компаній, проблема тіньової горілки наступна: в сегменті контрафактного виробництва горілки зараз існує дуже жорстка цінова конкуренція, і завод дорого платить за спирт — навіть найменш якісний, який легальні виробники брати відмовляються.

«Умови у всіх однакові — собівартість нелегальної горілки — 10 гривень за пляшку. Завод відпускає її оптовикам по 11. А продають її по 12. Заробіток мінімальний, тому для підвищення прибутку використовується тільки один шлях — зниження градуса. Якщо не можна демпінгувати ціною, демпінгують градусом . Контрафактну горілку по 40 градусів не роблять. Що б не писали на етикетці, але горілка на базарі зараз містить не більш ніж 38 градусів, а деякі партії роблять уже й по 36 градусів», — пояснив він.

«Ця технологія для контрафактного виробництва не нова ... У минулому я пам'ятаю часи, коли контрафактна горілка випускалася навіть по 33 градуси. Думаю, така ситуація буде і зараз. На ринках та в генделиків якість товарів ніхто як не перевіряв, так і не перевіряє. Вірніше, так — ті, хто перевіряє, контрафактну горілку не п'є», — зазначив співрозмовник ZN.UA.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути