chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні навіть немовлята зобов´язані мати паспорт

06 грудня 2012 о 10:35

Закон «Про єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який передбачає запровадження біометричних паспортів, набуває чинності сьогодні, 6 грудня.

Закон опублікований у парламентській газеті «Голос України» 5 грудня і, як обумовлено в самому законі, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, передають «Українські новини».

Закон визначає, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, до якої вноситься наступна інформація: назва держави; назва документа; ім´я особи; стать; громадянство, дата народження; унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа; уповноважений суб´єкт, що видав документ (код); місце народження; оцифрована фотографія; оцифрований підпис.

Паспорт громадянина України оформлюється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, терміном на 10 років.

Закордонний паспорт оформлюється особам, які не досягли 16-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 16-річного віку, — на 10 років і виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, і складається з м´якої обкладинки, 32 сторінок і сторінки даних.

У законі закріплена можливість відмови осіб від внесення даних в безконтактний електронний носій у зв´язку з їхніми релігійними переконаннями шляхом написання заяви до уповноваженого центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить електронний носій, або про відмову від внесення інформації в нього.

Після цього заявнику буде видаватися документ, в якому не буде такого носія або буде задовольнятися заява про відмову у внесенні до нього відповідної інформації.

Кабінету Міністрів доручено протягом місяця з дня набрання чинності законом (до 6 січня 2013 року) прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Відповідно до закону, з 1 січня 2013 року мають розпочатися роботи із ведення оформлення і видачі паспорта громадянина України в регіонах та інфраструктури його функціонування.

Документи, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, видані до набрання чинності цього закону, діють до завершення терміну їх дії і не підлягають обов´язковій заміні.

Законом передбачено, що за видачу в перший раз паспорта громадянина України державне мито не стягується.

Як повідомляли «Коментарі», 20 листопада Президент України підписав цей документ.

Нагадаємо, що МЗС України підтвердило, що Євросоюз не буде забороняти з 1 червня 2013 року в´їжджати на свою територію українцям, у яких немає біометричних паспортів.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути