chrome firefox opera safari iexplorer

Петриківський розпис тепер має офіційний логотип

28 січня 2013 о 09:38

Унікальний розпис, зароджений у селі Петриківка, заслуговує світової слави, переконані на Дніпропетровщині.

Тут народне мистецтво ще з 90-х пропагують у школах. А вже торік Петриківка як офіційна дисципліна увійшла до програми середніх і вищих навчальних закладів області.

Нині знаменита техніка перетворилася на бренд. Аби це офіційно затвердити, на Дніпропетровщині створили логотип «Петриківки». На вихідних його презентували і безкоштовно передали майстрам знаменитого селища, аби вони могли доводити покупцям автентичність своєї продукції, йдеться у сюжеті ICTV.

«Згідно з дослідженням, яке провело у 2009 році Міністерство закордонних справ, у першу чергу, в європейців народна культура України асоціюється із петриківським розписом і писанкою», — каже віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Людмила Горбуля створювала малюнки для методичного матеріалу дитсадків, де почали викладати Петриківку. Саме з них і обрали логотип — цибулину.

Наприкінці року ЮНЕСКО вивчатиме техніку неповторного розпису – аби внести її до всесвітньої спадщини людства. За поважне звання «Петриківка» змагатиметься з аргентинським танго.

Відеосюжет можна переглянути тут.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути