chrome firefox opera safari iexplorer

Бюджет українського біатлону у десять разів менший за російський

19 лютого 2013 о 10:48

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак розповів «Коментарям» про те, як збірна при скромному бюджеті домагається значних перемог

Володимире Михайловичу, у чому секрет успіху української збірної на Чемпіонаті світу з біатлону, який завершився в чеському Нове-Місце?

У команді підібрався хороший колектив. Чудові тренери, масажисти, спортсмени підійшли до чемпіонату з необхідним досвідом. Крім того, лижі були на високому рівні. Це все втілилося в результат. Можна сказати, що збірна в Чехії вийшла на пік форми. До цього Підгрушна хворіла, у Віти Семеренко не все виходило, але тренери зуміли підвести всіх спортсменів до чемпіонату в хорошій формі.

Скільки коштує підготувати біатлоніста до таких змагань?

Бюджет у нас в десять разів менший, ніж у команди Росії. У рази менший, ніж у Білорусі, а про Норвегію навіть говорити не буду. Багато ми вкладаємо самі, ще допомагають спонсори, друзі.

Спортсмени часто скаржаться на лижі, мастило. У чому проблема?

Наші спортсмени зазвичай не скаржаться на це. Росіяни частіше за інших таким займаються. Звичайно, бували такі випадки і в наших хлопців (з лижами у них було не все добре), але у дівчат ніколи не виникало таких претензій.

Як ви особисто ставитеся до того, що деякі росіяни будуть виступати за збірну України?

Це нормально. Яскравим прикладом є Лілія Єфремова, яка виступала в Росії та Білорусі, а потім в Україні. Є і наші спортсмени, які виступали за Росію, і німці, які виступають за Італію. Це прийнято у великому спорті.

Під час Чемпіонату світу з´являлося інтерв´ю колишнього голови медичної комісії Міжнародної федерації лижних видів спорту Бенгта Салтіньо, в якому він звинуватив Україну в застосуванні допінгу. Чому не було відповіді від вашої Федерації?

Я не побачив у його словах натяку на біатлон. Він говорив про Україну в цілому. Адже у нас були випадки застосування допінгу в інших видах спорту — ось він і сказав. А про нас конкретно переживати не варто. Команду постійно перевіряють, тому ніяких звинувачень не може бути.

Як будете заохочувати спортсменів за медалі?

Безумовно, вони отримають від нас премію. Я не буду розголошувати суми та інше. Також спортсмени отримають стипендії від держави за медалі.

Команда вдало виступила на Чемпіонаті світу. Тепер до вас потягнуться спонсори?

Поки що ніяких нових пропозицій не було. Ми дуже хочемо, щоб такий спонсор з´явився. Друзі та близькі люди допомагають, але хорошого спонсора поки що у нас немає.

Зараз основна підготовка буде спрямована на Олімпіаду в Сочі-2014?

Ми вже рік готуємося до Олімпіади. Зараз даємо великі навантаження спортсменам, щоб у наступному році знизити їх, збільшивши інтенсивність. Це робиться для того, щоб ми могли перепочити перед Олімпіадою, а потім бігли швидше.

Варто чекати медалей на наступних етапах Кубка світу?

Звичайно, тим більше що Олена Підгрушна йде четвертою у рейтингу. Вона дуже хоче потрапити в трійку кращих.

Чому чоловіки так відстали за результатами від жінок?

У чоловічому біатлоні вища конкуренція. Плюс, у нас в Україні немає таких кваліфікованих тренерів, як у жіночому біатлоні, які могли б вивести команду на гідний рівень. А більш кваліфіковані тренери коштують великих грошей.

Микола Азаров обіцяв відкрити до весни центр підготовки біатлоністів у Чернігові.

Він відкритий вже з 1 лютого — це центр олімпійського резерву. Для нашої команди він нічого не вирішить, але для підготовки юних спортсменів, щоб зміна поколінь проходила безболісно, ​​він дуже допоможе.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути