chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен третій сир — підробка!

24 лютого 2013 о 10:05

Не вір очам своїм, купуючи продукти. А вухам — ще більше. Продавці на базарах, нахвалюючи сир, підсовують «сирний продукт». Коли товар на вагу, перевірити, що там написано на головці, годі. Більше того, навіть якщо на етикетці написано «сир» — всередині може бути сирний продукт, у якому не просто частина молочних жирів замінена рослинними, а взагалі молоком і не пахне, пише Високий замок.

З такими фальсифікатами постійно стикаються експерти Центру споживчих експертиз “Тест”, які проводять незалежні дослідження молокопродуктів. Зокрема, з дванадцяти зразків сиру, придбаних у Львові, чотири виявились підробками. Тобто кожен третій! Причому у двох зразках виявили лише 5% молочного жиру, 95% — рослинного. Як правило, це пальмова олія.

«Відрізнити на око справжній сир від фальсифікату неможливо. Для цього потрібні лабораторні аналізи. Купуючи сир, треба бути максимально уважним, адже багато виробників вказують на етикетці, що це сирний продукт, а не сир. При цьому у назві торгової марки може бути слово сир. Умовно, на етикетці буде великим шрифтом «Сири Полісся», а дрібненьким вказано, що це сирний продукт, і у складі чесно вказані рослинні жири. Буває, що великим написана назва сиру, наприклад, «Російський», а «сирний продукт» — дрібним, – каже керівник відділу тестувань Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій. – Тому радила б купувати сири у супермаркетах або сири в упаковці — де можна прочитати склад та дату виготовлення, аби впевнитись, що продукт свіжий. Хоча у нас трапився випадок, коли на етикетці було зазначено, що це сирний продукт, а не сир, а на касі пробили це як сир».

За словами Ніни Кільдій, виробники використовують рослинний жир, переважно пальмовий, лише через те, що це здешевлює виробництво. Причому їм трапляються зразки, коли не лише жири, а й білки замінені на рослинні.

Не можна сказати, що «сирний продукт» шкідливий, але жодної біологічної цінності він не має. «Сир — це концентрат усіх корисних речовин, які є у молоці. Але якщо молочний компонент замінений рослинним, то ні кальцію, ні вітамінів там немає, – каже Ніна Кільдій. – Сподіваємося, що нарешті приймуть постанову про розмежування молочних і молоковмісних продуктів. У її проекті є обмеження, за яким у молоковмісних продуктах має бути не менше 50% молочного компоненту. А заміняють мало не 100%. Як на мене, то сирний продукт має право на існування, якщо він правильно промаркований. Але й ціна має бути відповідна. Якщо справжній сир коштує 60 гривень, а сирний продукт — 20-35 гривень — усе нормально. Але ж у нас сирний продукт продають і по 40, і по 50 гривень. Як на мене, це знущання з покупця».

До речі, саме ціна мала б бути орієнтиром для споживача. Якщо сир коштує менше 50 гривень, то навряд чи він справжній. Скажімо, сир «Російський» під маркою Самбірського молокозаводу, у якому виявили 60% рослинного жиру, «Тест» купував для дослідження по 41,6 гривні за кілограм. Натомість директор Самбірського молокозаводу Галина Борівська каже, що відпускна ціна на сир «Російський» на їхньому заводі — 45-47 гривень за кілограм. Якщо додати ще 20-25% торговельної націнки, то виходить явно більше, ніж 50 гривень за кілограм у роздрібі.

«Зразок, який тестували, — у червоній однотонній плівці, тоді як наш сир – у жовтій чи помаранчевій, яка повністю промаркована логотипом «Самбір» (замовляємо її в Англії). У червоній плівці привозять польський «produkt serny», який нелегально переносять через кордон. Тут польську етикетку, на якій вказано, що це сирний продукт, заміняють на українську — надрукувати паперові етикетки тепер не проблема. І вже на базарі продають це як сир нашого чи іншого сирзаводу, – каже Галина Борівська. – Ми уже років зо п’ять боремося з фальсифікатами, але не можемо нічого з цим зробити. Потрібно, щоб були лабораторні перевірки продуктів, які продають споживачам. Але цього не роблять, бо це хтось повинен фінансувати. Ми робимо лабораторні аналізи в обласній лабораторії ветеринарної медицини (це потрібно для сертифікатів). Один аналіз коштує в середньому 700 гривень. Буває, самі їздимо по базарах і виявляємо фальсифікат. Тому єдине, що можу порадити покупцям, — купуйте сир у торгових мережах. А якщо й купуєте на базарі, вимагайте документи — ми даємо продавцям усю необхідну документацію на наші продукти».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути