chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні влада закриє більшість музичних шкіл та бібліотек

10 квітня 2013 о 17:13

Влада Януковича готує черговий крок, який не можна назвати інакше, ніж погромом культури. Разом з культурою під роздачу потраплять також фізкультура, спорт і навіть загальноосвітні навчальні заклади. Якщо на зорі радянської влади ставилося питання про культурної революції, то сьогодні можна казати про контрреволюції в цій сфері. Цю «контру» назвали новомодним словом — «оптимізація».

Під «оптимізацією» розуміється радикальне скорочення бюджетного фінансування клубів, бібліотек, дитячих шкіл естетичного виховання, включаючи музичні та художні школи, і так далі. По суті, мова йде про знищення культурної сфери, що дозволяла прищеплювати дітям і юнацтву хоча б мінімальні уявлення про світі культурна спадщина. І все це — в так званий Рік дитячої творчості, к5аковим оголошений 2013 указом «самого» Януковича!

Влада судорожно шукає, на чому б зекономити. І знаходить, вирішивши економити на дитячих школах мистецтв, клубах, спортивних секціях, а подекуди навіть на школах загальноосвітніх. Останнє взагалі ні в які ворота не лізе: першим, що будь-яку ціну відновлювали відразу після звільнення від гітлерівців, були школи, щоб діти могли вчитися. Звідси висновок — нинішня влада гірша окупантів!

У розпорядження автора цих рядків потрапив шокуючий документ — лист від 28.01.2013 № 31-05030-10-5/2514 Міністерства фінансів Міністерству культури України за підписом першого заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського. У цьому, на перший погляд, нудному зразку бюрократичного канцеляриту з посиланням на доручення Кабміну від 11.01.2013 № 187/1/1-13 вносяться пропозиції щодо питань, які виносяться на засідання робочої групи з оптимізації бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Серед зазначених питань є такі, від яких волосся дибки стає, принаймні, у тих, хто хоч трохи розуміє, що таке система початкового музичного та художнього освіти, естетичного виховання. З урахуванням демографічної ситуації в регіоні пропонується: переглянути нормативи забезпечення населення клубними закладами, публічними бібліотеками; оптимізувати мережу закладів культури, естетичного виховання, фізичної культури і спорту. Щоб було ясно: «переглянути» і «оптимізувати» — це означає «скоротити», «урізати» і, в підсумку, розвалити те, що залишилося у спадок від радянської влади. А залишилася від неї, без перебільшення, найкраща у світі система доступного широким масам початкової мистецької та музичної освіти, яка створила культурну основу соціуму і виховала всесвітньо відомих діячів мистецтва. Спеціально відзначимо, що, на відміну від західної системи, більш схожою на наші гуртки по інтересам, вітчизняна система, наприклад, початкового музичної освіти є, пардон за тавтологію, саме системою освіти, що включає, крім гри на інструменті, обов'язковий набір спеціальних дисциплін, т . тобто це початкова підготовка музиканта, а не художня самодіяльність.

У документі міститься просто ідіотичне пропозиція — об'єднати навчальні заклади, заклади культури, фізкультури і спорту. Це як: створити «банно-пральний комбінат», який об'єднує в собі функції музичної школи, сільського клубу та спортивної секції, що готує одночасно боксерів і шахістів? Не, ну відразу видно, що до влади дорвалися-таки «проФФесіонали»!
А щоб остаточно знищити систему позашкільної освіти та виховання дітей пропонується різко скоротити або зовсім скасувати її бюджетне фінансування і перевести на самоокупність, встановивши, як написано в документі, «економічно обгрунтовану, на рівні не нижче собівартості плату за навчання дітей в школах естетичного виховання». Пояснимо, в даний момент, по украй мірі, в Києві, школи мистецтв, музичні та художні школи фінансуються у співвідношенні приблизно 60% на 40%, тобто 60% — бюджет, 40% — гроші батьків. Тепер влада Януковича прагне скоротити бюджетне фінансування до мінімуму, а краще до нуля.

В одній зі шкіл мистецтв автору конфіденційно повідали: за попередніми підрахунками, «економічно обгрунтована плата» складе близько 3000 гривень! Педагоги та шкільне керівництво шоковані — це середня зарплата по країні, і лише небагато зможуть платити такі гроші за навчання дитини грі на фортепіано, віолончелі, скрипці і пр. Це ліквідація художньо-естетичної освіти і остаточна дебілізація країни. А ще — кріміноген, бо закриються не тільки музичні школи, але також спортивні секції та клуби, і дітям залишаться тільки телевізор, інтернет, торгово-розважальні центри, пиво з горілкою, наркота і інша погань.

Ще один важливий аспект — пільгові категорії дітей. Зараз їх батьки не платять взагалі або платять чисто символічну плату. Що буде в результаті «оптимізації», у зазначеному документі не сказано взагалі.

Влада збирається також забратися в кишеню до педагогів цих навчальних закладів, які і без того є, м'яко кажучи, не надто багатими. Планується «упорядкувати» виплати надбавок і доплат, встановити їх граничні розміри, дати право керівництву шкіл встановлювати конкретні надбавки окремим працівникам у «межах фінансового ресурсу» (тобто скільки дадуть в ручному режимі, а не за законом! — Авт.), упорядкувати оплату праці сумісників (а таких в музичних навчальних закладах багато, часто це відомі артисти, що передають учням досвід — Авт.), внести зміни до Закону «Про культуру» щодо доплат за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов'язків. У перекладі з канцеляриту, всі ці «упорядкувати», «встановити» та «внести зміни» — це значить урізати всі можливі доплати і надбавки, залишивши педагогам голі ставки, майже рівні мінімальної зарплати. Для довідки: у столиці це близько 1300 гривень. Як жити на ці гроші — Януковича і компанію не колише.

До речі, цей сценарій вже успішно реалізується, і не де-небудь, а в Національній музичній академії України, більш відомій як Київська консерваторія. З нового року педагогам «головною консерваторії країни» обрізали всі надбавки, і вони отримують голі ставки в розмірі, не набагато перевищує «мінімалку». Дійшло до того, що доцент консерваторії зі сльозами сорому і приниження на очах відмовляється називати розмір своєї зарплати!

З Київської консерваторією пов'язаний ще один факт культурного погрому від Януковича. У 2013 році навчальному закладу виповнюється 100 років. На відзначення цієї Янукович підписав навіть відповідний указ, який йому, очевидно, підсунули послужливі культуртрегери з його канцелярії. Будівля «Конс» знаходиться в аварійному стані — стіни валяться, дах тече і провалюється. Влада обіцяла до ювілею провести капітальний ремонт ... Але далі указів і «бла-бла-бла» не пішло! Типу «немає грошей». До свого 100-річчя консерваторія, з якою пов'язані багато імена світової культури, може остаточно завалитися. Чи це так розраховано? Кажуть, багато хто бажає «прихопити» цей ласий шматок землі прямо на Майдані ...
Не дивлячись на обрізання зарплат, влада має намір істотно збільшити педагогічне навантаження на вчителів, концертмейстерів і інші категорії працівників, причому — увага! — Шляхом внесення відповідних змін до законодавства. Словом, грошей набагато менше, зате роботи в рази більше! До речі, педагоги столичних школах мистецтв кажуть, що їм вже «запропонували» один місяць літньої відпустки «гуляти за свій рахунок», що грубо суперечить нормам Кодексу законів про працю.

Плановані «оптимізації» також призведуть до різкого погіршення якості освіти. Влада має намір «оптимізувати», тобто скоротити, кількість годин в навчальних планах, виключити «непотрібні» предмети або перевести їх вивчення на платну основу. Пояснимо: курс навчання, наприклад, скрипаля, припускає, крім двох годин на тиждень занять на цьому інструменті, також певною кількість годин навчання загальному фортепіано, сольфеджіо, музичної літератури, грі в ансамблі і оркестрі. А інакше скрипаль з учня не вийде! Але розроблену за десятки років фахівцями-педагогами систему «проФФесіонали при владі» хочуть порізати, і в результаті найсильніша в світі система естетичного освіти перетвориться на дворові гуртки за інтересами, які теж потрібні, але це вже не буде справжнім освітою.

Пояснимо, що школи естетичного виховання є початковою освітньої основою для подальшого навчання в середніх спеціальних музичних та художніх школах, музичних і художніх училищах, консерваторіях і художніх академіях. Якщо цю базу зруйнувати, то на музичному і художньому утворенні в країні можна ставити хрест, а сама країна скотиться до рівня Зімбабве.

До речі, в документі нічого не сказано про долю, наприклад, середніх спеціальних музичних шкіл, яких в Україні лише чотири — в Києві, у Львові, в Харкові та Одесі. Клерки від культури вже давно хотіли перевести їх «на самоокупність», що неминуче поховає повну середню музичну освіту в Україні. Схоже, тепер ці плани мають усі шанси втілитися в життя!
Нарешті, «оптимізаційні ініціативи» влади містити ще одну, вкрай небезпечну міну уповільненої дії. Місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування пропонується надати право, виходячи з демографічної ситуації, проводити реорганізацію і ліквідацію не тільки шкіл естетичного освіти, клубів, спортивних шкіл та секцій, але також загальноосвітніх шкіл. Перш за все, тут мова йде про сільську місцевість, де йде планомірна «зачистка» земель від сільського населення, очевидно, в інтересах латифундистів з так званих агрохолдингів. Але ж відомо: поки є школа, село живе, а немає школи — немає і села. Дітям доведеться ходити в школу за багато кілометрів. Розмови про модних нині «шкільних автобусах» не приймаються: на автобуси, паливо і запчастини до них грошей ніколи не вистачить, а недавній снігопад показав, як можна паралізувати країну на багато днів — і тут вже очевидно, що діти не потраплять у школу за 10 -15 кілометрів навіть при наявності автобуса.
Але найцікавіше, що зазначена проблема може торкнутися самого що ні на є центрального та елітного району столиці — Печерська. Відомо, що місцевих жителів, особливо дитячо-юнацького віку, тут залишилося мало. Весь район заповнений чиновницької братією присутствених місць да нескінченними офісами комерційних та інших структур. Якщо виходити з «демографічної ситуації», як рекомендує Мінфін, то багато загальноосвітні, музичні та художні школи слід закрити. До речі, Мінфін очолює таке собі молоде дарування донецького розливу — Юрій Колобов, вхожий, як твердять злі язики, у «Сім'ю».

А культурний погром ім. Януковича, як бачимо, може початися не тільки у віддалених селах і спальних районах, але навіть по сусідству з Банкової.

Олександр КАРПЕЦЬ

Джерело: ЦензорНет
Розділи: Суспільство