chrome firefox opera safari iexplorer

Протягом останніх чотирьох років в Україні зникло 18 вищих навчальних закладів

16 липня 2013 о 17:55

Протягом 2010—2013 року реорганізація торкнулась 25 вищих навчальних закладів у різних регіонах України. В результаті об’єднання з іншими вишами або приєднання до них в Україні за цей період зникло 18 вишів.

У МОН відзначають, що 2010 року внаслідок реорганізації ліквідували тільки один вищий навчальний заклад – Львівський державний інститут новітніх технологій та управління імені В’ячеслава Чорновола, який приєднали до Національного університету «Львівська політехніка».

Найбільше об’єднань вишів відбулось 2011 року.

Так, Криворізький технічний університет, Криворізький державний педагогічний університет, Криворізький економічний інститут Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Науково-дослідний гірничорудний інститут та Український державний науково-дослідний інститут безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості були реорганізовані у Криворізький державний університет.

Тим часом Державний університет інформатики та штучного інтелекту приєднано до Донецького національного технічного університету.

На базі Державної академії житлово-комунального господарства та Української академії бізнесу та підприємництва утворений Державний вищий навчальний заклад «Київський університет управління та підприємництва».

Також Луганський інститут праці та соціальних технологій реорганізовано у структурний підрозділ Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Чернігівський державний інститут права, соціальних технологій та праці реорганізовано у структурний підрозділ Чернігівського державного технологічного університету.

На базі Ужгородського національного університету, Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету та Закарпатського художнього інституту утворили Державний вищий навчальний заклад «Закарпатський університет».

Також реорганізували Державну льотну академію України у структурний підрозділ Національного авіаційного університету.

Окрім того, на базі Слов’янського державного педагогічного університету та Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов утворено Донбаський державний педагогічний університет.

У 2012 році Міносвіти не реорганізувало жодного навчального закладу, проте 2013 року Закарпатський державний університет приєднали до Ужгородського національного університету.

Як зазначається, 2011 року Міносвіти декларувало, що на добровільній основі до вересня того року буде об’єднано до 50 вишів з 854 існуючих.

Водночас об’єднання вишів спровокували протести викладачів та студентів у різних містах України. Лише протягом 2013 року проти об’єднання вищих шкіл протестували у Львові, Дніпропетровську, Одесі та в Сумах.

На думку голови комітету з питань науки і освіти Верховної Ради Лілії Гриневич, влада об’єднує виші на підставі кулуарних домовленостей, пише «Тиждень».

Джерело: zik.ua
Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути