chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові зазвучав унікальний інструмент часів Шевченка

22 серпня 2013 о 17:43

У межах IV Конгресу МІОК з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка у Львові продемонстрували гру на унікальному музичному інструменті – торбані. Український композитор Юрій Фединський виконав мелодію, яку свого часу мав нагоду чути Кобзар.

У Львові вже роками не чули звуків цього народного струнного щипкового музичного інструменту, розповіли організатори.

Аби наблизити учасників Конгресу до середовища, в якому жив Шевченко, торбан реставрували та відтворили його звучання. Поет мав три такі музичні інструменти, тому, припускають, що й сам Шевченко умів грати на торбані.

Організатори зазначили, що гру на торбані виконав саме Юрій Фединський – американський композитор з українським корінням, культурний діяч, педагог.

На сьогодні музикант бере активну участь у популяризації традиційного кобзарства, організовує та проводить кобзарські табори-вишколи. Був співорганізатором-засновником тріо бандуристів у Нью-Йорку, ансамблів «Карпатіяни» та «Хорей Козацький».

Додамо, що продемонстрований торбан ззовні дуже схожий на німецьку лютню-теорбу, але торбан багатий приструнками. Відомо, що лютню-теорбу завезли до Польщі італійські музиканти, а вже там інструмент потрапив до рук придворних музик українського походження. Останні оздобили інструмент приструнками, надавши слов’янського шарму.

Нагадаємо, що загалом в рамках IV Конгресу МІОКу заплановано 27 культурних заходів.

Довідка

Торбан – народний струнний щипковий музичний інструмент (30-40 струн), з родини лютневих, близький до теорби, від якої різниться додатковими приструнками, як на бандурі. Був поширений з першої половини 18 до початку 20 століття в Україні, Польщі і Росії (так звана «панська бандура» зовнішньо походить на торбан, але різниться від нього технікою гри).

Поміж українських торбаністів відомі І.Кошовий з Полтави, придворний музикант В.Ржевуського – Григорій Відорт, його син Каєтан (придворний торбаніст Санґушків) та онук Франц Відорт, Томаш Падура, Комарницький, декілька Розумовських, І.Александров, В.Сварог.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути