chrome firefox opera safari iexplorer

У Харкові демонтували пам’ятну дошку Шевельову

25 вересня 2013 о 15:30

У Харкові за рішенням міської ради знесли меморіальну дошку видатному мовознавцю-славісту Юрію Шевельову. Про це повідомляє УНН з посиланням на ВВС.

«За» пропозицію демонтувати пам’ятний знак проголосували 65 депутатів. Вони скасували рішення топонімічної комісії, яка дала дозвіл на вшанування пам’яті лінгвіста два роки тому, у травні 2011.

За цей час ініціативна група зібрала кошти, виготовила та встановила дошку на фасаді будинку у центрі Харкова, де протягом 28 років жив Юрій Шевельов.

Проти увічнення імені вченого виступила низка громадських організацій, зокрема Антифашистський комітет Харківщини. Свою позицію комітет мотивував тим, що Юрій Шевельов під час Великої Вітчизняної війни співпрацював із фашистськими окупантами. Ці аргументи здалися Харківській міський раді слушними, попри заперечення світової спільноти.

Протягом 30 хвилин після прийняття рішення дошку із будинку №17 на вул. Сумській демонтували. Це зробили робітники, які назвались комунальним підприємством «Жилкомсервіс». Спершу вони спробували зняти пам’ятний знак зі стіни, а коли не вдалося – розбили на кілька частин і прибрали уламки.

1

 istpravda.com.ua


istpravda.com.ua

 istpravda.com.ua


istpravda.com.ua

 istpravda.com.ua


istpravda.com.ua

 istpravda.com.ua


istpravda.com.ua

 istpravda.com.ua

 

Юрій Шевельов — славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміґрації. У 1944 році він виїхав до Німеччини.

Нагадаємо, Харківська ВО «Свобода» пікетувала сесію Харківської міськради з вимогою перейменувати проспект Леніна і назвати його на честь Юрія Шевельова.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути