chrome firefox opera safari iexplorer

ВІЛ–позитивні пацієнти клініки «Лавра» прикували себе наручниками до ліжок

12 вересня 2013 о 09:20

ВІЛ-позитивних пацієнтів клініки «Лавра», яким обіцяли нове сучасне приміщення, хочуть переселити в будівлю, що не готова прийняти хворих, повідомляють громадські активісти.

Сьогодні об 11:00 біля будівлі клініки за адресою вул. Лаврська, 11 відбудеться прес-брифінг і акція протесту пацієнтів, повідомляє Корреспондент.net

Як пояснили у Всеукраїнській мережі ЛЖВ, президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк наполягає на тому, щоб силовими методами перевезти персонал, обладнання та пацієнтів клініки в будівлю, яка не відповідає вимогам до медзакладу такого призначення, і розташоване по вулиці Галицькій.

Таким чином Сердюк порушує попередню домовленість, відповідно до якої пацієнтів повинні були переселити в нове сучасне приміщення, з усім необхідним обладнанням. Будівля розташована у парковій зоні по вул. Амосова.

Пацієнти клініки на знак протесту прикували себе до ліжок і вимагають скасування рішення Сердюка про переїзд доти, поки будівлю не приведуть у стан, що відповідає медичним нормам.

11 липня було підписано меморандум між Церквою, владою та пацієнтами про недоторканність Інституту епідеміології та інфекційних захворювань на території Києво-Печерської Лаври, поки не буде добудовано нове приміщення для клініки.

Усього під меморандумом підписалися 4 сторони: настоятель Києво-Печерської Лаври Владика Павло, від імені Церкви, Валерій Запорожан, в.о. Президента АМН України — представник інтересів влади, Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ, яка захищає права пацієнтів в Україні, та Володимир Жовтяк, Голова Координаційної ради ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ — найбільшої організації в Україні, яка об'єднує людей, котрі живуть з таким діагнозом.

Конфлікт довкола клініки виник ще в 2011 році, коли Академія наук України прийняла постанову про розформування лікарні і переселення її окремих частин у різні медичні установи. Відтоді Клініка перебуває в епіцентрі постійних конфліктів. Право на лікування пацієнтам допомагають відстоювати громадські активісти.

Зазначимо, що в минулому році в Україні зареєстровано 3870 випадків смертей, обумовлених СНІДом. За даними офіційної статистики, в 2012 році вперше в історії України темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ-інфекції) виявилися нижчими, ніж у попередньому — 2011 році.

Додамо, що на сьогоднішній день Україна залишається європейським лідером за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути