chrome firefox opera safari iexplorer

Бібліотекам Львова запропонували новий графік роботи — з 13:00 до 21:00

22 жовтня 2013 о 20:56

У Львові планують перевести бібліотеки на новий графік – з 13:00 до 21:00 та без вихідних. Такий режим ще не затверджено, але він уже спричинив жваве обговорення у трудовому колективі 22 бібліотек Львова.

Бібліотекарі кажуть, що такий графік незручний, а в управлінні культури Львівської міськради, що є ініціатором змін, запевняють – це робиться для того, щоб відповідати потребам суспільства, повідомляє  ZAXID.NET.

«За старим графіком бібліотеки працюють з 10:30 до 19:00 та мають вихідний день – суботу. Нам запропонували працювати і в суботу, і в неділю. У керівництва така думка, що збільшиться кількість читачів, якщо перенести заходи, що відбуваються в наших бібліотеках серед тижня, на вихідні. Деяка частина трудового колективу була категорично проти того (нового графіка, – ред.), ми збирали збори», – розповіла в.о. директора Централізованої бібліотечної системи (ЦБС) для дорослих у Львові Світлана Козій.

За її словами, людям важко, бо вони роками працювали в іншому режимі: «Я пропонувала переводити на новий графік великі філії, там, де є не по два працівники. Бо у нас є філії, які розташовані у віддалених мікрорайонах. Якщо залишити по одній людині ввечері, а це все – жінки, то бувають всякі випадки».

Водночас керівник управління культури Львівської міськради Ірина Подоляк у коментарі ZAXID.NET пояснила: «Питання – не в годинах. Це – не зміна, а адаптація до потреб сьогоднішнього суспільства. А вони сприймаються складно». І додала: «Я наполягаю і наголошую, що Централізована бібліотечна система ніякого волюнтаристського наказу про зміну графіка не видавала. Цього немає. Зараз відбувається розмова і дискусія. Ми хочемо говорити і вибудувати діалог з бібліотекарями, щоб вони розуміли, що їхні послуги потрібні довший час».

Своєю чергою, бібліотекар філії ЦБС №5 Ірина Скобелєва розповіла у коментарі ZAXID.NET, що вважає, що старий графік повністю влаштовує читачів.

«Нас примушують прийняти той графік, який ми вже два рази відкинули. У нас – 22 філії бібліотек по Львову, де працює по 2-3 людини. Буває, ти по два дні один в бібліотеці, а це – небезпечно. А ще потрібно добратись додому, а коли виховувати дітей? Це також неефективно і з погляду енергозаощадження», – сказала вона.

Також Ірина Скобелєва додала, що є проблеми в бібліотеках №16, 14: «Люди працюють в жахливих умовах, там (у бібліотеці №16, – ред.) немає води, а також туалету – ні всередині будинку, ні на вулиці. Люди просяться до вбиральні у сусідні будинки. А філія №14 – без світла, а від нього йде опалення».

Своєю чергою, Ірина Подоляк, відповідаючи на запитання про проблеми у цих бібліотеках, сказала: «У нас останні 22 роки в бібліотечну інфраструктуру не інвестувалося. Але цього року ми достатньо велику кількість бібліотек взяли в рух, зокрема і бібліотеку №5. Проблеми є і в інших бібліотеках. Ми міняємо опалення, робимо капітальні ремонти. Відремонтували (приміщення бібліотеки, – ред.) на вул. Симоненка», – сказала вона.

Щодо бібліотек, які без туалету, Ірина Подоляк сказала: «Ці проблеми не виникли вчора чи рік, чи 5 років тому. Ці бібліотеки завжди були в приміщеннях, де не було туалету. Ну якщо вулиця є не каналізована, а вигрібні ями зараз не дозволяють встановлювати. Ми навіть зараз будемо думати, щоб закрити цю бібліотеку, або зробити там бібліотечний пункт. Потрібно шукати виходи. Ми не склали руки і не чекаємо».

Додамо, що у Львові є низка громадських ініціатив, які стосуються покращення львівських бібліотек. Так, для бібліотеки №37, що поблизу перехрестя вул. Миколайчука і Лінкольна, активісти збирають старі комп’ютери та деталі до них. Також можна приєднатися до ініціативи «Бібліотека на районі» та пропонувати свої ідеї чи якусь іншу поміч. А крім того, активісти нового громадського руху мають намір відроджувати занедбані районні бібліотеки.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути