chrome firefox opera safari iexplorer

Через 400 років Дніпро може перетворитися на болото

08 жовтня 2013 о 11:23

Приблизно через 400 років, у разі, якщо ситуація лишиться на нинішньому рівні, річка Дніпро може перетворитися на болото.

Про це застерігає член-кореспондент НАНУ, професор, директор Інституту природокористування та екології НАНУ Аркадій Шапарь, передає Укрінформ.

«Питання екосистеми річки Дніпро буде одним з головних в обговоренні VІІ Міжнародної науково-практичної конференції „Проблеми використання природних ресурсів, сталого розвитку та техногенної безпеки регіонів“, що відкрилася в нашому інституті. Річ у тім, що Дніпро зараз вже не річка, а система озер. У такому стані річка незабаром припинить своє існування. За нашими розрахунками, приблизно через 400 років вона може перетворитися на болото. Вже зараз всі спостерігають цвітіння води, яке викликане малими глибинами водоймищ. Через створення дамб затоплено мільйони гектарів родючих земель. У минулому це була одна з найчистіших річок, але через техногенний вплив зараз вона дуже забруднена. Скидання промислових підприємств завдали їй колосальної шкоди і зараз цю воду пити не можна. Крім того, затопили пороги, на яких вода очищалася», — говорить Аркадій Шапарь.

За його словами, конференція екологів має суттєво вплинути на ідеологію, якою мають перейматися усі громадяни України, тому захід крім тих, хто займається екологією професійно, можуть відвідати всі бажаючі. У конференції візьмуть участь представники багатьох європейських країн, громадські діячі, науковці, політики та бізнесмени.

Джерело: RegioNews
Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути