chrome firefox opera safari iexplorer

Видавець скандальних підручників: помилок недостатньо, аби не використовувати підручники у школі

31 жовтня 2013 о 16:38

У підручниках з математики для учнів 1 та 2 класу недоречності та помилки є, але їх недостатньо для того, аби підручники не використовувати під час навчання.

Про це заявив головний редактор видавничого дому «Освіта» Олег Костенко під час прес-конференції у четвер.

«Ті помилки, які є у підручниках, не дають підстави моїм шановним колегам з Інституту української мови стверджувати, що підручник непридатний для використання у школі», — сказав він.

«Є зауваження, які не можна вважати помилками», — сказав Костенко, хоча пізніше сам визнав, що «помилки в книжках є» і він від них не відхрещуються. Але помилок «недостатньо для того, аби їх не використовувати у навчальному процесі».

«Підручник можна заборонити у тому випадку, якщо в нього не зреалізована програма і не можна за цим підручником виконати вимоги програми з математики. Вчителі підручниками тільки задоволені, методичним апаратом, і ми маємо тільки позитивні відгуки. Що стосується недоліків, які були озвучені, то ми їх донесемо до вчителя», — сказав головний редактор ВД «Освіта».

Він також повідомив, що недоліки, які помічені у підручниках вже опубліковані на сайті видавництва, в експертному висновку Інституту української мови є слушні зауваження.

За словами одного з авторів експертного висновку кандидата філологічних наук Лариси Колібаби, у Інституті не ставили за мету порахувати всі помилки, а лише визначити, чи вони є, якщо є – то вказати найтиповіші. 

«Ці підручники адресовані учням початкової школи, у яких починають формуватись навички правильного усного і письмово мовлення. І тоді відбувається так, що на уроках української мови дитину вчать одного, а на уроках математики — іншого», — сказала Колібаба.

Як відомо, експерти Інституту української мови НАН України проаналізували підручники з математики для учнів 1 та 2 класів після офіційного звернення Комітету ВРУ з питань науки і освіти.

У своєму висновку співробітники Інституту вказали найтиповіші помилки, які описані на 10 сторінках експертного висновку. У підручниках для школярів багато русизмів, граматичних, орфографічних, логічних, стилістичних та інших помилок.

«Підручники обов’язково потребують редагування і усунення помилок. У такому вигляді, які вони існують зараз, їх не можна впроваджувати у практику початкової школи. Ми наполягаємо на тому, аби ці помилки були усунені, бо вони правді спотворюють уявлення дітей про грамотне мовлення», — підсумувала Колібаба.

Головний редактор видавництва також зауважив, що протягом місяця у школи будуть розіслані вклейки у підручники, у яких будуть вказані помилки. За словами Костенка, тираж підручників – по 217 тисяч примірників.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути