chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині не встигли відремонтувати музей до ювілею Ольги Кобилянської

19 листопада 2013 о 15:08

У Чернівцях не встигли відремонтувати до 150-річного ювілею письменниці Ольги Кобилянської її літературно-меморіальний музей та музей-садибу в селі Димка Глибоцького району.

Про це на брифінгу розповіла заступник начальника управління культури ОДА Тетяна Шарагова, інформує власкор ІА ZIK.

На ремонт літературно-меморіального музею з обласного бюджету виділили 279 тис. грн. Натомість, щоби привести до належного вигляду музей-садибу письменниці в селі Димка, потрібно 700 тис грн.

«На ряд ремонтних робіт у літературно-меморіальному музеї з обласного бюджету виділено близько 300 тис. грн, – розповіла Тетяна Шарагова. – Зазначені кошти спрямовані на проведення зовнішнього ремонту приміщення, відновлено браму, яка знаходиться при вході до музею, встановлено автономне опалення. Нині проводяться роботи з ремонту літературної частини самого музею».

Не привели в належний стан і музей-садибу Ольги Кобилянської в селі Димка Глибоцького району.

Для того, аби його привести до належного вигляду, потрібно 700 тис. грн. Виготовлено проектно-кошторисну документацію та прийнято рішення, що частину речей, які мають цінність, законсервують до кращих часів.

Нагадаємо, 150-річчя письменниці відзначатимуть на Буковині 27 листопада.

Довідково (з сайту uchni.com.ua)

Село Димка Глибоцького району, що неподалік кордону з Румунією, береже спомин про «гірську орлицю», як тут називають з любов’ю українську письменницю європейського рівня Ольгу Юліанівну Кобилянську (1863 — 1942). Її літературно – меморіальний музей-садиба радо приймає відвідувачів звідусіль на затишній вуличці, що лежить справа від міжнародної автотраси Чернівці – Сучава.

Родинна хата Кобилянських жила деякий час у кінці ХІХ – першій половині ХХ століття в умовах входження краю до Австро – Угорської імперії та королівської Румунії, означена охоронною дошкою пам’ятки історії. Відкритий 1973 року, музей перебуває у постійному оновленні. На подвір’ї садиби у 1982 році встановлено гранітний бюст письменниці, відновлено криницю, плекаються зелені насадження.

Експозиція містить оригінальні високохудожні ілюстрації до багатьох творів О. Кобилянської, розміщується у чотирьох залах, які знайомлять з історією Димки, життям і творчістю письменниці у цьому будинку, вшануванням її пам’яті, про що свідчить збережена у незмінному вигляді меморіальна кімната. Тут вона працювала над повістями «Людина», «Царівна», «Ніоба». А основою творів «Банк рустикальний», «За готар», «На полях», «Під голубим небом», особливо ж повісті «Земля», стали реальні факти й події, що відбувались у селі Димка в кінці ХІХ – на початку ХХ століття.