chrome firefox opera safari iexplorer

Підручники з англійської мови для першачків теж з помилками, – вчитель

12 листопада 2013 о 18:20
У підручнику з англійської мови для першого класу загальноосвітніх шкіл чимало помилок.

Про цей йдеться у статті учителя-методиста Анатолія Шванца для «Української правди. Життя».

Вчитель і співукладач кількох словників англійської мови Анатолій Шванц наводить перелік мовних помилок з підручника, виданого у 2012 році «Генезою» і рекомендованого МОН для використання у школах.

Так, автор підручника Алла Несвіт плутається в артиклях, говорячи про сестру, Санта-Клауса чи маму вживає займенник «it», хоча йдеться про живих людей, а не предмети.

У підручнику є ще чимало недоглядів, у тому числі звертання на листівці.

Наприклад, вказано «To Mum and Dad», хоча там правильно писати «Dear Mum and Dad»;  королева і зоопарк чомусь  пишуться з великої літери при простому називанні (у підручнику вони Zoo і Queen).

Автор підручника для першокласників також вважає, що носії мови використовують словосполучення «a New Year tree», хоча  це калька з російської, натомість є «а Christmas tree».

У підручнику також зазначається «In the menu (с.68)», хоча правильно – «Оn the menu», у фразі «guests are standing the door!» (с.59). Пропущено прийменник at перед the door та чимало інших помилок.

«Книжка рекомендована Міносвіти і видана масовим, чи не кількасоттисячним, тиражем. Як зазначено у вихідних даних, „експертизу здійснював Інститут педагогіки НАПН України“, там же названо і прізвище рецензента», — додає Анатолій Шванц.

«Оскільки комплексний висновок про якість навчальної літератури можна робити лише після її перевірки шкільною практикою, то далі йтиметься в основному про мовний аспект згаданого підручника, тобто про те, що лежить на поверхні і чого не можна не помітити навіть неозброєним оком», — пише вчитель і подає перелік деяких помилок.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути