chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відбудеться міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського»

15 листопада 2013 о 09:47

15-17 листопада у Львові вдруге відбудеться міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського», присвячений постаті піаніста і композитора, дипломата та громадського діяча, почесного Громадянина Львова -Ігнація Яна Падеревського. Про це повідомляє кореспондент УНН.

В рамках фестивалю відбудеться три концерти у Львівській філармонії і одна вистава в оперному театрі. У програмі фестивалю: концерти симфонічної, фортепіанної та вокальної класичної музики. Розпочнеться фестиваль 15 листопада у Львівській філармонії концертом «Повернення легенди», саме з такою програмою тріумфував І.Падеревський у Львові в 1902 році. Дерегуватиме концертом Єжи Максим'юк, а солістами стануть польський музикант Кароль Радзівоновіч та українська піаністка Маріанна Гумецька.

Наступного дня, 16 листопада, в Львівській філармонії відбудеться фортепіанний речиталь «Триб'ют маестро» у виконанні молодого угорського піаніста Петера Тота. Центральною подією фестивалю стане опера «Галька» Станіслава Манюшка у постановці Варшавської камерної опери. Для виконання опери до Львова приїде повний склад театру, а це — 100 осіб. Особливістю цієї опери є те, що свого часу найкращою виконавицею «партії Гальки» була Соломія Крушельницька, ім'я якої носить Львівський театр опери та балету.

Завершиться фестиваль 17 листопада у Львівській філармонії концертом «Портрет в інтер'єрі епохи».

Урочистою подією фестивалю стане нагородження почесною відзнакою «PADЕREWSKI» осіб, що сприяють польсько-українському культурному єднанню. Автором статуетки є польський скульптор Анджей Ренес, який створював фігурки для польської телевізійної нагороди «VICTOR».

До слова, на фестиваль до Львова запрошено Посла Польщі в Україні та Посла України в Польщі, Маршалка Мазовецького Воєводства, а також представників міністерств.

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути