chrome firefox opera safari iexplorer

Як можна допомогти Майдану?

24 січня 2014 о 13:05

help-euromaidan

Бути чи не бути на Майдані – це особисте питання кожного, і чимало людей уже вирішили його для себе. Тим не менш, людей, яким не байдужі події в Україні, є дуже багато – не лише в Києві, а особливо в регіонах. І за певних причин вони не мають можливості бути присутніми на Майдані. Тим не менш, способів допомогти Майдану є чимало, і ми вирішили зібрати кілька основних. 

1)  Можна роздавати wi-fi

Якщо ви проживаєте близько до ключових точок, де вібдуваються якісь події – зніміть пароль на свою wi-fi мережу. Нехай активісти та журналісти отримають можливість оперативно передавати інформацію про все, що відбувається. Один день відкритого вайфаю не змінить вашого рахунку за інтернет, а комусь можливо допоможе у критичній ситуації. Те ж саме стосується і офісів.

2) Переказувати гроші

Не треба пояснювати, чому ви не можете поїхати у Київ – це, наголошуємо, особиста справа кожного. Перекажіть гроші на потреби Євромайдану чи Автомайдану, і долучіться таким чином до спільної справи. Віднесіть гроші у скриньку на Майдані вашого міста, і нехай за вас поїдуть ті, хто хоче, але не має фінансової змоги. Будьте уважні при переказі грошей: влада заблокувала деякі рахунки, тому треба використовувати лише нові та перевірені. Ваші гроші підуть на потреби тих, хто зараз у столиці. Сторінка facebook.com/EuroMaydan

3) Привозити необхідні речі, ліки та продукти

Якщо в грудні Майдан потребував в основному теплого одягу та продуктів, то після подій 19 січня на перше місце за потребами вийшли ліки. І при чому не простий йод чи перекис, а дещо складніші ліки, оскільки відвозити людей у міські лікарні тепер небезпечно – їх звідти одразу викрадають. В центрі Києва уже практично неможливо придбати необхідні препарати, тому якщо ви живете в інших районах чи містах – придбайте все, що потрібно, та відвезіть у будинок Профспілок. Списки актуальних потреб шукайте на сторінках Євромайдан SOS, Медичної служби та інших. Продукти та теплі речі також не завадять.

4) Брати участь в акціях у своєму місті

Значною мірою успіх Майдану залежить не лише від подій в Києві, а й від подій у містах. Хороший приклад цьому – Львів. За два місяці боротьби там домоглися значних перемог: внаслідок бойкоту бізнесу регіоналів місцевий осередок ПР розпустився, а голова ОДА подав у відставку. Також дуже важливими були акції у різних містах з блокування військових частин: люди не дозволили силовикам поїхати на Київ.

5) Поширювати інформацію

Не всі люди здатні адекватно розцінити, яка інформація є правдивою, а яка ні, і причини цьому різні – хтось не є активним користувачем інтернету, хтось звик дивитись традиційні телеканали, які нічого не покажуть. Про що казати, якщо навіть у західних областях деякі люди досі думають, що на Майдані стоять за гроші. Допомогти поширенню правди дуже просто: для цього вам знадобиться лише комп’ютер і принтер. Друкуйте основні новини дня та розвішуйте їх на зупинках у своєму місті. Нехай люди дізнаються правду, а ті, хто досі не вірить у щирість намірів Майдану – задумаються.

6) Бойкотувати компанії ПР

Побиття наших громадян фінансується в тому числі і завдяки бізнесу Партії Регіонів, яка проникла у всі сфери життя. Якщо в не вірите в можливість добитися змін таким шляхом – то знову наведемо вам приклад Львова, де ображені депутати писали прохання припинити бойкот – адже він дійсно почав призводити їх до збитків. Але поки власники цього бізнесу перебувають у цій партії – значить, вони солідарні з побиттями, викраденнями та вбивствами українців. Економічний тиск змусить їх прийняти правильне рішення. Список компаній шукайте тут facebook.com/BoycotteInUkraine.

7) Блокувати екаунти ботів та українофобів у соцмережах

Наш основний шлях комунікації – це соціальні мережі, і влада це вже давно зрозуміла: ще на початку грудня у Twitter та інших соціалках з’явились цілі армії ботів, які засмічували стрічку за хештегом #євромайдан та дезінформували всіх поширенням брехні. Якщо ви бачите таку сторінку – сміливо натискайте report for spam.

8) Перекладати тексти для західних ЗМІ

І хоча мало хто сподівається на блискавичну та жорстку реакцію Європи та США, припиняти працювати з ними не варто. Ви можете долучитись до поширення інформації, якщо володієте англійською, німецькою, французькою мовами і можете допомогти в перекладі актуальних новин та всього, що відбувається в Україні, для колег із західних ЗМІ.

9) Приходити на Майдан

І все ж таки, спробуйте знайти можливість прийти на Майдан. Чим більше людей там буде, тим більше шансів на успіх у нас є. Корисні будуть всі: вчора ми бачили фото чоловіка на інвалідній колясці, який допомагав збирати сніг, фото бабусі з “кравчучкою”, яка возила мішки та жінок на підборах і в дорогих шубах, які збирали бруківку. Успіхів!

Фото: Віталій Раскалов

Джерело: Inspired
Розділи: Суспільство

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути