chrome firefox opera safari iexplorer

Закон забороняє міліції застосовувати вогнепальну зброю при «значному скупченні людей»

21 січня 2014 о 10:46

Працівники міліції не мають права застосовувати вогнепальну зброю при «значному скупченні» людей, якщо від цього можуть постраждати люди, які не беруть участь у них. Про це йдеться в ст. 15 Закону України «Про міліцію».

«Забороняється застосовувати і використовувати вогнепальну зброю при значному скупченні людей, якщо від цього можуть постраждати сторонні особи», — йдеться в законі.

Раніше ЦГЗ МВС розповсюдив заяву начальника управління масових та спортивних заходів департаменту громадської безпеки МВС Олега Матвейцева, котрий з посиланням на ст. 12 згаданого Закону заявив, що правоохоронці мали право скористатися вогнепальною зброєю під час сутичок на вулиці Грушевського в Києві.

Згідно зі ст. 12 Закону, «Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися,якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян чи працівників міліції».

Водночас, згідно з цією статтею, «У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян».

Також ст. 12 вимагає від міліціонерів «у найкоротший строк» надавати необхідну допомогу особі чи особам, постраждалим від застосування сили, спецзасобів чи зброї.

Нагадаємо, на вулиці Грушевського біля стадіону «Динамо» другу добу триває протистояння між «Беркутом» та мітингувальниками.

Наразі на Грушевського — затишшя. Туди прийшли священики УПЦ Московського патріархату з хрестом і встали між «Беркутом» і протестувальниками.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути