chrome firefox opera safari iexplorer

Українці Заходу сьогодні говоритимуть російською, а Сходу — українською

26 лютого 2014 о 10:29

У знак протесту рішення політиків відмінити так званий Закон про регіональні мови, українці Сходу та Заходу вирішили влаштувати акцію протесту — сьогодні протягом цілого дня на Сході країни говоритимуть українською, а на Заході — російською. Про це повідомляють активісти.

«Сьогодні Донеччина на знак солідарності з містом Лева розмовлятиме українською», — пише журналістка Дар'я Куренная в соціальній мережі.

Раніше нагадаємо про акцію повідомила Мар'яна Савка, письменниця, засновниця Видавництва Старого Лева. Вона також зазначила, що вперше за 11 років існування видавництво підготує книжку російською.

«Мені особисто стало боляче за всіх тих російськомовних людей, котрі виходили на майдани країни і виявляли свою велику мужність і патріотизм, і які через непроговореність із суспільством цього поспішного рішення відчули себе зрадженими. Ми, звичайні люди, не політики, не чиновники, маємо право говорити про те, що нам болить, і шукати точок дотику, які би зцілювали нас. Так от, я дуже хочу, щоб політики давали шанс своєму народу проговорювати ті теми, які нам важливо проговорити, а потім уже приймають зважені рішення», — зазначила вона.

У знак протесту ведучий програми «Свобода слова» на ICTV провів передачу російською. «Я делаю это потому, что понимаю, хотя и не разделяю, многие опасения, которые существуют в нашей стране».

Джерело: День
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути