chrome firefox opera safari iexplorer

«Театральний Оскар» за найкращу чоловічу роль отримав міністр культури

25 березня 2014 о 14:24

Міністр культури України Євген Нищук отримав «Театральний Оскар» – нагороду «Київська Пектораль» за найкращу чоловічу роль у постановці «Прекрасний звір у серці»

Члени журі у складі мистецтвознавців і театральних критиків високо відзначили втілений ним на сцені київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» образ Миколи Вінграновського, повідомляє прес-служба Мінкультури.

«Театр має жити і та кров, яку здають актори, щоразу виходячи на сцену – це щось надзвичайне! Завдяки цьому долаються усі негаразди. Сьогодні тут в залі присутня моя вчителька Валентина Іванівна Зимня, і ця нагорода для неї! Тут також є студенти, яких ми навчаємо, також вітаю всіх їх», – сказав Нищук.

Премію з Євгеном Нищуком розділив Олексій Вертинський з Молодого театру за роль у виставі «Загадкові варіації». Обоє акторів протягом усіх турів голосування отримували однакову кількість голосів, тож журі, вперше за історію існування премії, вирішило відзначити одразу двох номінантів. Щоправда, у промові зі сцени Євген Нищук наголосив: охоче би віддав свій голос Вертинському.

Усього за премію у 14 номінаціях змагалися 75 прем'єр 2013 року.

Цього року нагороду у більшості номінацій зібрала вистава Дмитра Богомазова «Morituri te salutant» за мотивами новел Василя Стефаника – вона стала і найкращою режисерською роботою, і найкращою виставою минулого року. Премію за головну жіночу роль отримала Надія Кондратовська з театру Російської драми за виставу «Обіцянка на світанку». До речі, одним із кандидатів на цю номінацію став чоловік – Михайло Кукуюк за роль Аннети у виставі «Дві панянки у бік півночі» в Театрі на лівому березі.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути