chrome firefox opera safari iexplorer

З «Google» на «ти»: секрети пошуку у мережі

29 квітня 2015 о 16:17

Щоденно блукаючи нетрями Інтернету з певною метою чи без, ми тільки частково зачіпаємо ті можливості, які реалізовано розробниками для нашої зручності. Відтак, за статистикою, всього 5% користувачів мережі використовує всі можливості пошуку. Тому, дуже часто результати нас не задовільняють. А от, що роботи аби бути з пошуковиком на «ти».

Існує багато операторів, які полегшать вашу роботу в Інтернеті та підвищать результатиність пошуку.

Пропонуємо вам найпопулярніші з них:

За допомогою оператора «», ви зможете знайти точний вислів або форму слова. Для цього, візьміть вислів або слово у лапки, і Google шукатиме веб-сторінки, де є саме такий вислів.

Цитата відшукається із забутим словом, якщо ви візьмете її у лапки, а замість пропущеного слова поставите зірочку *.

Як знайти будь-які з кількох слів? Просто перерахуйте усі варіанти, що пасують, через вертикальний слеш і Google шукатиме документи з будь-яким з цих слів.

Використовуйте оператор з красивим іменем «амперсанд» (&), щоб знайти слова у межах одного речення.

Для того, щоб знайти документ, що містить певне слово необхідно поставити перед потрібним словом плюс, не відокремлюючи його від слова пробілом.

Оператор «-» допоможе вам виключити слово з пошуку. Поставте мінус перед словом, яке не хочете бачити у відповідях і воно не буде розпізнаватися системою.

Для пошуку на конкретному сайті підійде оператор «site». Він дозволяє просто у запиті вказати сайт, на якому потрібно шукати. Тільки обов’язково поставте після «site» двокрапку.

Вам потрібен оператор «mime», якщо ви хочете знайти документ певного типу. Поставте у запит «mime», двокрапку, а потім тип документу, який вам потрібен. Наприклад, pdf або doc.

За допомогою оператора «lang», ви зможете шукати на сайтах певною мовою. Після «lang» потрібно поставити двокрапку та написати, якою мовою вам потрібні документи. Якщо це українська мова, потрібно вказати uk, якщо російська – ru, білоруська – be, англійська – en, французька- fr.

Оператор «define» виконує роль свого роду тлумачного словника, що дозволяє швидко отримати визначення того слова, яке введене після оператора.

Якщо ви хочете знайти тексти, що містять не тільки ваші ключові слова, але і їх синоніми, то можна скористатися оператором «~» перед словом, до якого необхідно знайти синоніми.

Окрім того, при роботі з пошуковиком необхідно пам'ятати також, що стислість та точність вашого запиту дадуть кращі результати.

Не забувайте й про так звані «стоп-слова» (ряд слів, які не впливають на результати пошуку, наприклад, що, де, як, на, в, у і т.п.).

Задані слова ігноруються при видачі результатів. Оскільки пунктуація не так важлива, як текст, то більшість знаків пунктуації теж не береться до уваги при пошуку (наприклад, ! ? , . ; [ ] @ / # < >).

Проте, знаки арифметичних операцій, операції порівняння не ігноруються калькулятором Google. Не слід опускати і апостроф у вашому запиті.

Адже слова з апострофом не співставляються зі словами без апострофа.

Варто знати, що Google обмежив кількість слів у запитів. Їх може бути не більше 32. До кількості слів включаються і стоп-слова.

Отож, успішного пошуку.

 

Джерело: erve ua
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути