chrome firefox opera safari iexplorer

День Перемоги у Києві пройде без заходів на Хрещатику і салюту

06 травня 2015 о 15:49

8-9 травня в Україні День пам'яті і примирення і 70-я річниця перемоги над нацизмом пройдуть в Україні в новому форматі, заявив віце-прем'єр – міністр культури України В'ячеслав Кириленко.

«В цьому році вперше в Україні відзначаються ці пам'ятні дні з новим змістом, новим способом і в новому форматі. Це пов'язано з тим, що товариство запропонувало нову парадигму значення цих пам'ятних дат», — сказав він на прес-конференції в середу в Києві, повідомляє DT.UA. 

За його словами, заходи спрямовані передусім на вшанування всіх українців, які воювали проти нацизму в різних арміях різних країн — СРСР, Польщі та інших країнах антигітлерівської коаліції, а також в підпіллі.

8 травня святкові заходи розпочнуться відкриттям в Музеї Великої Вітчизняної війни виставки «Родинна пам'ять про війну» (за участю перших осіб держави), експозиція якого налічує близько 1 тис. сімейних раритетів.

«Виставка буде вказувати в першу чергу на людський вимір трагедії», — сказав Кириленко.

У цей же день пройдуть акція «Перша хвилина миру», а також концертно-творча пам'ятна акція за участю провідних музичних колективів та участю бійців АТО. Потім у небо запустять світлові ліхтарики у вигляді маку. Вінчає захід колективне виконання гімну Євросоюзу.

9 травня розпочнеться покладанням квітів до обеліску на проспекті Перемоги та пам'ятника невідомому солдату на площі Слави. В 11:05-12:05 пройде Марш миру за участю військових духових оркестрів з України, а також з Естонії, Литви, Польщі, Сербії, до Музею історії війни. Їй передуватиме присяга курсантів у присутності президента України Петра Порошенка.

Кириленко особливо підкреслив, що 9 травня на Хрещатику жодних офіційних заходів не буде, вулицю в цей день нададуть для прогулянок мешканцям і гостям столиці.

Міністр в той же час визнав, що «є більше 10 заявок різних організацій, у тому числі екстремістських, на проведення політичних заходів 9 травня».

«Рішення буде приймати київська влада. Переконаний, що нікому не вдасться зірвати мирний план проведення пам'ятних заходів 8-9 травня», — сказав Кириленко.

Ще однією особливістю буде відсутність салюту. «Ніякої стрілянини не буде. Підхід нинішній — пам'ять, пам'ять і ще раз пам'ять про українців, які боролися з нацизмом у лавах різних армій», — розповів міністр.

«Основним пунктом відзначення цих пам'ятних дат у цьому році буде демонстрація прямого зв'язку між справою воїнів, загиблих за перемогу у Другій світовій війні, і ділом воїнів АТО, які зараз захищають територіальну цілісність і державний суверенітет України», — сказав Кириленко.

Раніше стало відомо, що генеральний секретар ООН Пан Гі Мун в Києві зустрінеться з лідерами України і візьме участь в урочистостях з нагоди річниці перемоги над нацизмом.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути