chrome firefox opera safari iexplorer

У неділю Україна переходить на літній час

25 березня 2016 о 16:23

У неділю, 27 березня, Україна переходить на літній час.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 „Про порядок обчислення часу на території України“ на території України 27 березня 2016 року о 3 (третій) годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні намагалися відмінити перехід на літній та зимовий час, але потім це скасували. Тож нині діє норма, коли на літній час Україна переходить у кожну останню неділю березня, а на зимовий час – у кожну останню неділю жовтня.

Вважається, що перехід на літній час сприяє економії електроенергії, а також за рахунок збільшення тривалості світлового дня дає можливість відпочивати після роботи ще засвітла.

Тож темнішатиме нарешті пізніше, але й вставати доведеться раніше.

Лікарі наголошують, що в цей період сердечники або люди, котрi мають хронічнi захворювання, можуть відчувати дискомфорт і стрес. Тому радять під час переведення годинників з особливою увагою поставитися до свого здоров’я.

Щоб максимально захистити себе від наслідків порушення циркадних ритмів, варто починати раніше лягати спати за кілька днів до переведення годинників, а кожні два дні вставати на 10-15 хвилин раніше, ніж завжди, і не планувати велику кількість справ на першу половину дня, щоб зменшити ранковий стрес, пише Україна молода.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути