chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі створили унікальну колекцію оригінальних писанок

21 квітня 2016 о 15:13

Директор обласного художнього музею Ігор Дуда створив унікальну колекцію Великодніх писанок, яку він презентує у Тернополі.

«Писанки збираю десь вже 15 років. Маю більше півтисячі оригінальних експонатів – писанок, крашанок, які нині виставляємо у нашому музеї. Серед передвеликодніх «експонатів» — не тільки традиційні писанки з різних регіонів України, але й сусідніх держав, країн, де проживає українська діаспора», — розповів кореспонденту агентства Дуда.

За його словами, зібрана колекція свідчить, що мистецтво писанкарства розвивається, воно не є якимось таким законсервованим, усталеним. Техніка виготовлення писанок також змінюється – від звичайної палички з бляшаною трубочкою на кінці – своєрідним пензликом, до сучасних мініатюрних інструментів, які дозволяють наносити на яйце філігранні орнаменти. Тож так і створюються оригінальні «дряпанки», «мальованки», писанки у техніці «біле по чорному» чи «біле по білому». Є в колекції Ігоря Дуди і писанки із бісеру, ниток, дерева, аплікацій.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути