chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відбудеться творчий вечір Ігоря Калинця з нагоди його 77-річчя

17 травня 2016 о 12:34

9 липня поет, прозаїк, представник пізньошістдесятницької генерації та дисидентсько-самвидавного руху в Україні, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, почесний доктор Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Калинець відзначатиме 77-річчя.

29 травня Ігор Миронович запрошує львів’ян та гостей міста до Концертного залу ім. Станіслава Людкевича Львівської філармонії, де відбудеться літературно-музична зустріч, під час якої ітиметься про творчий шлях уродинника.

Як розповіли «Дню» у філармонії, у першій частині вечора відзначатимуть півстоліття від часу виходу у світ першої друкованої збірки поета — «Вогонь Купала» (1966), написаної ще до ув’язнення. І на тривалий час — єдиної, бо поезії Калинця внесли у так званий чорний список. Наступні його поетичні збірки вийшли друком вже за незалежної України.

Нагадаємо, що за участь у дисидентському русі 1972 року Ігоря Калинця було засуджено на шість років ув’язнення суворого режиму і три роки заслання. До Львова повернувся 1981-го. Того ж року написав останнього вірша.

У другій частині літературно-мистецького вечора Ігор Калинець декламуватиме свої поезії 1970-х рр. А завершиться зустріч творами відомих композиторів та піснями на ранні поезії Ігоря Калинця.

Участь у вечорі візьмуть Державна заслужена академічна капела України «Трембіта» (художній керівник — професор Микола Кулик) та студенти факультету культури і мистецтва Львівського національного університету ім. І. Франка (клас Галини Воловецької).

Співорганізатор заходу — Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», заступником директора якого є Ігор Калинець.

Джерело: День
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути