chrome firefox opera safari iexplorer

У Сумах з’явилася перша в Україні контактна скульптура «скорохода»

13 червня 2016 о 13:17

Вилита з бронзи скульптура має назву «Олімпієць» і уславлює видатних спортсменів зі спортивної ходьби, уособленням яких для сумчан став їхній земляк — дворазовий олімпійський чемпіон, рекордсмен, кавалер срібного Олімпійського ордена, Почесний громадянин міста Суми Володимир Голубничий.

Про це пише «День».

Днями Володимир Степанович відзначав свій 80-й день народження. Урочистості з приводу його ювілею тривали майже два тижні. Було відкрито меморіальну дошку на честь заслуженого тренера Радянського Союзу та України, першого тренера Володимира Голубничого Василя Полякова; тематичні експозиції представив музей Олімпійської слави, розташований у загальноосвітній школі № 18, а сумський журналіст Дмитро Шпірко представив фільм «Олімпійська хода Голубничого», з унікальними кадрами кінохроніки, які розповідають про життя спортсмена. Ювіляр приймав привітання від керівництва міста та області, своїх колег по спортивному цеху – зокрема, від Національного олімпійського комітету України. Передав свої привітання Володимиру Голубничому і Президент України Петро Порошенко.

Відкриття у Сумах контактної скульптури «Олімпієць», яку встановили біля Легкоатлетичного манежу, стало знаковою подією для міста та його мешканців.

Образ спортсмена-«ходока» було змальовано безпосередньо з Володимира Голубничого. Хоча, як стверджують автори скульптури, архітектори Володимир Биков та Ельданіз Гурбанов, сам легендарний спортсмен, через свою скромність, був категорично проти відлиття з бронзи власної персони і вважає цей образ узагальненим.

Висота бронзового «ходока» становить 1,8 м, вага – близько 700 кг. Стало відомо, що для відлиття скульптури було використано бронзу з демонтованого раніше пам’ятника Леніну.

Завершилися святкові заходи чемпіонатом України зі спортивної ходьби на 20 км та відкритим чемпіонатом міста Суми з цього ж виду спорту. В урочистому відкритті змагань та у нагородженні переможців брав участь безпосередньо «найкращий скороход ХХ століття» Володимир Голубничий.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути