chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні головне не допустити виключення Києво-Печерської лаври зі Списку ЮНЕСКО, – Томенко

04 вересня 2017 о 15:33

Сьогодні, 4 вересня, біля Мінкульту знову відбувся мітинг громадськості та колективу Києво-Печерського заповідника, під час якого більшість членів конкурсної комісії з обрання генерального директора заповідника провели відкрите чергове засідання.

Таким чином, конфлікт довкола проведення конкурсу на посаду генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника продовжується.

Як і на попередні засідання комісії, сьогодні не зʼявилися члени конкурсної комісії від Мінкульту. Нагадаємо, згідно з законодавством, нового керівника заповідника має обирати спеціальна конкурсна комісія, до складу якої входять три представники заповідника (які не є членами колективу), три представники від Мінкульту і три представники громадських організацій, які працюють у сфері культури. На сьогоднішньому засіданні були присутні 5 із 9 членів комісії.

Коментуючи журналістам і громадськості цю ситуацію, голова конкурсної комісії Олександр ФЕДОРЕНКО наголосив на незаконності спроби призупинення Мінкультом проведення конкурсу, адже конкурсна комісія продовжує працювати, і більшість її членів приходять на засідання. У звʼязку з цим він повідомив, що як голова конкурсної комісії надіслав звернення до Генеральної прокуратури про притягнення до відповідальності через службову недбалість та зловживання посадових осіб Міністерства культури, які намагаються зірвати цей конкурс.

Водночас член конкурсної комісії, делегований колективом заповідника, Микола ТОМЕНКО сказав, що небезпечність цього скандалу полягає ще й у тому, що окрім ризику забудови у зоні Києво-Печерської лаври, про яку він вже неодноразово заявляв, ситуація погіршується й тим, що низка посадових осіб з Адміністрації Президента та Міністерства культури хоче поставити «свою людину» на посаду генерального директора Києво-Печерського заповідника, щоб узаконити забудову буферної зони. Через неможливість призначити «свою людину» через конкурс, Мінкульт збирається на невизначений термін призначити свого виконуючого обовʼязки гендиректора (без проведення конкурсу), а це, в свою чергу, може призвести до бажаної деякими посадовцями забудови прилеглої до Лаври території, до загрози збереженості заповідного фонду, а також до можливої втрати статусу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще один член конкурсної комісії Віктор НАБРУСКО публічно зачитав звернення до міністра культури за підписом 5 членів комісії щодо продовження контракту з діючим гендиректором Києво-Печерського заповідника Любомиром Михайлиною та його збереження на посаді до завершення конкурсу для того, щоб не допустити можливих зловживань.

«Сподіваємось, що ситуація зі спробою зірвати конкурс на посаду гендиректора Києво-Печерського заповідника та призначити «свою людину» групою чиновників і забудовників буде триматися під пильним контролем ЗМІ та громадськості», – підсумував М. ТОМЕНКО.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути