chrome firefox opera safari iexplorer

22 червня 1882 року народився видатний український вчений Микола Холодний 

22 червня 2020 о 07:18
library.kr.ua

Ботанік, фізіолог, мікробіолог, ґрунтознавець Микола Григорович Холодний народився в Тамбові, в родині вчителя міської гімназії.

1886 р. сім’я переїхала до Воронежа. В 1892 р. Микола вступив до місцевої гімназії, але вже наступного року його батька перевели до Новочеркаська – на посаду гімназійного директора. Тут хлопець і продовжив своє навчання. А весь вільний час присвячував читанню природничої літератури та спостеріганню за довкіллям.    

1900 р., по закінченні гімназії, М.Холодний вступив на природниче відділення фізико-математичного факультету Київського Святоволодимирського університету. Третьокурсником визначився з подальшим колом інтересів: обрав фізіологію рослин.  

1907 р. Холодному, як одному з кращих випускників, було запропоновано подальшу роботу в університеті — асистентом кафедри фізіології рослин.  Влітку цього ж року він подорожував Кримом, а впродовж двох наступних років відвідав Берлін, Мюнхен, Відень, Париж, Страсбург, Цюрих, мандрував Тиролем та Савойєю – знайомився з науковими закладами, природничими музеями, живою природою.  

1912 р. М.Холодний, склавши магістерські іспити,  почав  читати курс мікробіології та проводити практичні заняття в рідному університеті. 1918 р. був затверджений на посаду доцента.  

 1919  отримав звання професора Київських вищих жіночих курсів, де від 1914р. викладав ботаніку. 

Тоді ж почав працювати на Дніпровській біологічній станції «Гористе», де виконав понад 40  наукових досліджень. Водночас був завідувачем кафедри фізіології рослин у Київському університеті.   

 1926 р. М.Г.Холодний дістав ступінь доктора ботаніки без захисту дисертації – після видання монографії.

 Від 1929 р. – дійсний член Академії наук України.   

Від 1933-го – редактор журналу Інституту ботаніки АН України.   

Під час Другої світової війни М.Холодний працював у Краснодарі, Сочі, Кіроваканському відділі Єреванського ботанічного саду. 1945р. повернувся до Києва. З болем виявив, що його рукописи, листування, колекції препаратів загинули…  

По війні вчений провадив науково-дослідні роботи, ставив експерименти. 

4 травня 1953р. М.Г.Холодний внаслідок хвороби серця помер у Києві. Похований на Лук’янівському цвинтарі.

Вчений залишив по собі багатьох учнів і послідовників, понад 200  наукових праць – переважно в царині фізіології рослин. Окрім того, йому належать цікаві дослідження в галузі мікробіології, ґрунтознавства, екології рослин.  М.Холодний є засновником теорії, яка пояснює ростові рухи рослин. Теорія допомогла боротьбі з рослинами-шкідниками.    

Надзвичайно цінними є результати дослідів М.Г.Холодного в галузі штучної стимуляції розвитку рослин, яку нині широко застосовують у рослинництві цілого світу.

М.Холодний є основоположником фітогормональної теорії тропізмів, що пояснює ростові рухи рослин, та   розробником теорії геотропізму – впливу сили  тяжіння на клітини рослин, а також вчення про фітогормони.

Ще один важливий внесок М.Г.Холодного в науку —   розробка проблеми летючих органічних сполук атмосфери та з'ясування їхньої біологічної ролі.

1971р. Інституту ботаніки АН України було присвоєне ім’я академіка М.Холодного, а на будівлі інституту встановлено меморіальну дошку.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути