chrome firefox opera safari iexplorer

Індекс салбургера: як подорожчали основні продукти в Україні

04 червня 2018 о 11:33
ukr.segodnya.ua

Бутерброд із салом за квартал подорожчав майже на 17 грн, порція курячих нагетсів з сиром обійдеться в 157 грн, а овочевий салат подешевшав більш ніж на 4 грн.

Йдеться про сезонний моніторинг цін на основні продукти, де сало, як один з ключових продуктів в меню українців, грає далеко не останню роль. Салбургер-меню – це обід на чотирьох, основа якого салбургер – сендвіч з чорного хліба з «генеральським» салом, тобто з тоненькими прошарками м'яса, плюс зелень і приправи. Крім бутерброда, до індексу увійшли три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси з сиром.

Експерти Української аграрної конфедерації (УАК) підрахували для «Сегодня», в яку суму родині з чотирьох осіб обійдеться такий набір і як змінилася ціна порівняно з початком березня. Зараз салбургер-меню коштує 262 грн, а ще три місяці тому такий обід можна було приготувати за 212 грн. Тобто за весну індекс пішов вгору відразу на 23,5%, це вдвічі більше зростання, ніж було квартал тому. Аналітики УАК вважають, що основними причинами подорожчання салбургера є зростання цін на сало, курятину і яйця.

Причиною зростання цін на сало фахівці називають подорожчання кормів для свиней на 30-35%, а вони становлять значну частину в собівартості кінцевого продукту. Крім того, зменшилася пропозиція сала і м'яса через нову активізації африканської чуми.

--1_29

Ціни зростають: хліб, сало і м'ясо

З кожним кварталом обід з чотирьох страв українцям обходиться все дорожче. За рік ціни зросли на 45,6%. Аналітик УАК Неля Онищенко розповіла «Сегодня», за рахунок чого це відбулося, адже частина продуктів подешевшала.

 

«За три місяці найбільше зростання цін спостерігається на картоплю по-селянськи, страва подорожчала на 46,3% порівняно з цінами наприкінці лютого цього року, – каже Онищенко. – Причина – сезонність виробництва і зростання витрат на зберігання»

Основний інгредієнт цієї страви – картопля – за рік навіть трохи знизився в ціні – на 0,34%, але порівняно з закінченням зими, коли кілограм коштував 4,3 грн, ціна зросла вдвічі, до 8,72 грн/кг. Схожа ситуація спостерігається з кропом: за три місяці ціна зросла на 23,2%, а порівняно з кінцем травня минулого року впала на 2,3%.

Сезонність зіграла свою роль і в ситуації з цінами на овочі. Салат «ЗСЖ» за три місяці знизився в ціні на 18,5%, а порівняно з ціною в травні минулого року на 10%. Водночас за окремими інгредієнтами ситуація відрізняється: за три останніх місяці ціна на капусту зросла на 49%, на цибулю – на 25%, значно впала ціна на огірки. Це пов'язано з тим, що взимку огірки продавалися переважно імпортні, зараз – вітчизняні.

А ось салбургер за три місяці подорожчав майже на 17 грн, або на 25%. Це сталося переважно через збільшення вартості хліба на 33% і сала на 24%. А рік тому українець за «вітчизняний» бутерброд повинен був заплатити 42 грн, зараз майже 85 грн, тобто маємо зростання удвічі. І виною тому сало. Якщо раніше кіло коштувало 42 грн, то зараз майже втричі дорожче – 120 грн. Зростання цін на зерно вплинуло на вартість борошна і в кінцевому підсумку позначилося на ціні хліба. Продовжуючи тему м'яса, варто зазначити, що одне з наших страв – курка фрі – за три місяці додала в ціні майже 37 грн, але за рік розрив істотніший – 46 грн, або 41,6%. Вагому роль в зростанні ціни на готову страву зіграли сир і яйця, які стали дорожче на 21% і 11% відповідно. Порівняно з кінцем травня минулого року вартість страви збільшилася кардинально – майже на 42%. Подорожчали всі без винятку інгредієнти: насамперед яйця – майже втричі, далі сир – 53,5%, молоко – на 33,6%.

Прогноз цін до осені

Влітку експерти прогнозують як подорожчання, так і здешевлення інгредієнтів салбургер-меню.

 

«Хоча ціни вже значно зросли, це не межа, – впевнена Онищенко. – У зв'язку з тим, що прогнозується подорожчання кормів і збільшення виробничих витрат (зарплата, вартість газу та електроенергії для промисловості), влітку варто чекати подорожчання свинини і сала на 5-10% (5-10 грн). А ціна на молоко на початку літа може трохи (на 1-2 грн/л) знизитися, тому що надої в цьому сезоні зростають. Ціни на овочі та приправи влітку зменшаться в 2-3 рази» .

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що влітку ціна картоплі не зростатиме через хороший врожай.

 

«А зелень в Україні завжди дорога, навіть порівняно з ЄС. Так, оптова вартість петрушки і кропу в Варшаві вдвічі дешевше, ніж на ринку „Столичний“ у Києві. Але коли урожай дасть максимум зелені, ціни знизяться до 30%», – говорить експерт.

Якщо ж говорити про помідори і огірки, ціна впаде в 2-3 рази, коли з'явиться пропозиція з ґрунту.

 

«Зниження ціни супроводжуватиметься широким імпортом з Туреччини і Азербайджану», – уточнює Дорошенко.

При гарному врожаї в серпні на 10-15% подешевшають капуста і цибуля.

Сало – окрема тема. Ситуація з товаром стабілізується за рахунок імпорту з Польщі, Німеччини та Нідерландів.

 

«Тому влітку ціна на сало впаде в середньому на 5-7 грн. Щоправда, з салом поки не спостерігається позитиву, оскільки фіксуються спалахи африканської чуми свиней», – говорить експерт.

 

«Зараз кіло продукту зростає на 1-1,5 грн на місяць. Тому влітку зростання цін буде в рамках інфляції – на 3 грн за сезон», – уточнює Дорошенк.

Аналогічно – на 1-1,5 грн на місяць – дорожчатиме твердий сир.

 

«А з червня молоко дешевшатиме на 5-7%. У спеку попит на молочку знижується, а пропозиція, навпаки, зростає. Подешевшають і яйця – десяток на 50-70 коп», – говорить Дорошенко.

А хліб додасть за літо 1-1,5 грн за кіло, адже зерно дорожчає.

 

«Зросте в ціні і рослинна олія, оскільки на світових ринках продукт подорожчав на 8%. Але в Україні подорожчання буде поступовим – по 2-4% в червні-липні», – пояснює експерт.

 

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути