chrome firefox opera safari iexplorer

Перший крок до порятунку водойм зроблено

20 січня 2020 о 17:12
youtube.com

 Голова Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко і Президент Всеукраїнського громадського риболовного об’єднання «Громада рибалок України» Андрій Неліпа в листопаді 2019 року скерували звернення до Міністерства енергетики та захисту довкілля й до парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування  — з пропозицією вжити невідкладних заходів для порятунку київських водойм від шкідливого впливу водяного горіха. 

Підставою для такого звернення стала критична ситуація, яка склалася з поширенням цієї рослини, адже водяний горіх завдає непоправної шкоди водоймам, в яких він зростає.

Ця рослина для риб дуже небезпечна. Водяний горіх (чилім) перешкоджає розвиткові фітопланктону—найпотужнішого генератора розчиненого у воді кисню, без котрого життя водних організмів неможливе. Затягуючи своїми «хащами» природні нерестовища, горіх не дає рибі розмножуватися. А восени вся маса горіхів поринає на дно і там гниє, внаслідок чого риби гинуть. 

Для людини чилім теж небезпечний: колючі, з величезними шипами плоди розносяться хвилями по берегах і серйозно травмують відпочивальників. 

Рослина чудово пристосовується — нині її можна зустріти на глибині 4-5 метрів. А її насіння зберігається протягом 40-50 років.

Автори звернення наголошують, що боротися зі шкідником важко: водяний горіх внесений до Червоної книги України (до речі, заповідною рослина вважається лише в Литві, Білорусі та Україні). Хоча цілковите зникнення горіхові жодним чином не загрожує: ним не живляться риби. 

За результатом звернення була отримана відповідь, згідно до якої Міністерство повідомило про те, що питання перебування водяного горіха у Червоній книзі України дійсно потребує вирішення та що Мінекоенерго запропонувало включити до проекту Плану природоохоронних заходів, що фінансуються за бюджетною програмою «Здійснення природоохоронних заходів» захід з підготовки, узагальнення та наукового редагування  матеріалів для четвертого видання Червоної книги України, що буде містити науково обґрунтовану інформацію про водяний горіх на підставі проведених досліджень.

 Це є першим та, сподіваємось, не останнім результативним кроком для порятунку водойм від агресивної рослини. Команда «Рідної країни» буде й надалі стежити за розглядом звернення. 

Розділи: Довкілля

9 травня

Інші дати
Роман Андріяшик
1933 – український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман про Ю. Федьковича «Сторонець».
Розгорнути
День Перемоги
Пам’ять серця… Пам’ять сивини… Пам’ять тих, що не прийшли з війни. Пам’ять – наче квіти на броні… Сонце усміхається мені. (Микола Сингаївський)
Розгорнути
Народився Володимир Гнатюк
(1871, с.Велеснів, Тернопільська область - 1926) – український фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець. Започаткував систематизоване видання фольклорних та етнографічних матеріалів («Галицько-руські анекдоти», «Галицько-руські народні легенди», «Коломийки», «Колядки та щедрівки».
Розгорнути