chrome firefox opera safari iexplorer

3 травня – Всесвітній день Сонця

03 травня 2020 о 11:04

Сонце – зірка. І вона перебуває стосовно землі найближче з усіх зірок Всесвіту. Справді, скажімо, найближча до нас (після Сонця) зірка Проксіма із сузір’я Альфа Центавра розташована від Землі у 2500 разів далі, ніж Сонце.

Діаметр Сонця неймовірно перевищує діаметр Землі: якби можна було в середині Сонця щось розташувати, то Земля б там умістилася понад… мільйон разів. Ще одна цікавина: Сонце перебуває  на  відстані у 400 разів  більшій, аніж Місяць, але з Землі обидва світила виглядають ніби однакового розміру. 

Творець так усе влаштував, що Земля розташована на оптимальній віддалі від Сонця: воно обігріває нашу планету, але не спалює. Уявляєте – якби відстань зменшилася лише на 1%, Земля б застигла, а якби збільшилася на 5% — все живе згоріло би. 

Отже, Сонце дає нам світло і тепло, що завдяки їм існують рослини, тварини і, звичайно, живемо ми – люди.  

Крім того, Сонце, впливаючи на склад атмосфери, забезпечує нас повітрям, придатним для дихання, і водою, без якої все живе гине: без Сонця повітря стало б океаном з рідкого азоту, а вся вода замерзла б. 

Людство віддавна побожно ставилося до Сонця. Бог Ра у Стародавньому Єгипті; англійський Стоунхендж, який вважають моделлю Сонячної системи; божество Сонця у римських, грецьких, скандинавських віруваннях; Сонце у китайській філософії…

У давніх українців було аж чотири боги Сонця, на чотири пори року. Хорс – зимове, або ж «вовче» Сонце — зображувався з мечем, символізував стриманість, холоднокровність, витримку та був покровителем воїнів і юнаків.

Ярило — бог пристрасного, буйного весняного Сонця, під чиїм поглядом розвивається зело, сходить насіння, зароджується кохання і зачинається плід.

Дажбог – Бог літнього Сонця — уявлявся верхи або в колісниці, ошатно вбраним, у золотих обладунках, із вогненним щитом (сонячне проміння влітку – це відбиток сяйва божественного щита). Дажбог був статечним, благородним і вважався Богом над усіма богами.

Сварог — бог осіннього сонця, що віддалилося від землі й майже не гріє. Сварог, небесний коваль, а під  час війни – воїн з мечем, — вбачався нашими пращурами  старшим чоловіком, мудрим і поважним, тим, хто створив Всесвіт. Не випадково ж бо у давньоукраїнській міфології  Сварогом  називали Космос. В Іпатіївському літописі Сварог згадується як батько Дажбога.

День Сонця запровадило 25 років тому – 1994-го -     Міжнародне товариство сонячної енергії (ISES-Europe).

Це добра нагода для відповідних організацій, експертів та громадськості  вкотре показати чудові можливості сонячної енергетики, привернути суспільну увагу до поновлюваних джерел енергії.

Енергія Сонця – чиста, без токсичних чи радіоактивних відходів, не засмічує атмосферу жодними викидами. До того ж її легко використовувати.

До речі, використання сонячної енергії стає дедалі популярнішим.  Наприклад, усе більше приладів та пристроїв працює на сонячних батарейках.

Аби продемонструвати, як вигідно застосовувати енергію Сонця для людських потреб, власники енергоефективних будинків, проектні інститути відчиняють свої двері для відвідування. Відбуваються виставки, пробіги «сонячних» автівок , різні конкурси. (Цього року, певне, такого немає – адже карантин. А от конкурси шкільних проектів та дитячих малюнків провадяться і в нинішніх не вельми комфортних умовах.) 

Щороку в заходах до Дня Сонця бере участь близько 20 країн, і їхня кількість постійно зростає.

Фахівці  стверджують, що сонячне світло виробляє гормон щастя. Із цим клятим вірусом ми поки що не маємо змоги повноцінно проводити час під сонечком. Але мине і ця халепа, й знову ми радітимемо нашому Сонцю, щасливі вже від того, що воно у нас є.

Підготувала Олена Бондаренко,Громадський рух Миколи Томена «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути