chrome firefox opera safari iexplorer

21 липня — пам'ять святого великомученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), IV століття

21 липня 2020 о 15:00

Великомученику Прокопу моляться для успіху в подорожі, про благополуччя в дорозі. 

В кінці ІІІ-го століття в Єрусалимі проживала сім'я знатного римського християнина на ім'я Христофор. Навпаки, його дружина Феодосія була язичницею. Після смерті побожного чоловіка вона прищепила віру в богів їх синові, якого звали Неаній. 

Юнак отримав прекрасну освіту і скоро був представлений до двору самого імператора Діоклетіана. Перед молодою людиною відкривалися великі перспективи. 

До 303 року, коли було створено відкрите гоніння на християн, Неаній був посланий проконсулом в Олександрію з повелінням нещадно переслідувати Церкву Божу. 

По шляху в Єгипет, Неанію було явління Господа Ісуса Христа, Який спитав юнака: «І ти йдеш на Мене, Неаній?». Юний проконсул зміг лише відповісти: «Хто Ти, Господи?». Господь сказав: «Я — розп'ятий Син Божий». 

Після усього, що сталося з ним, Неаній перетворився з гонителя в ревного послідовника Христа. 

Мати, не стерпівши подібних змін до сина, вважаючи його порушником віри батьків, сама звернулася із скаргою до імператора. 

Після численних допитів і тортур, Неаній був відправлений у Кесарію Палестинську, де прийняв хрещення з ім'ям Прокопій від Самого Господа, який прийшов до нього у в'язницю. 

Мученик Прокопій був усічений мечем у 303 році. 

Бачачи його стійкість і страждання за Христа, були страчені також його мати Феодосія, багато хто з колишніх вартових святого, а також дванадцять жінок-християнок.

Тропар (рос.)

Мученик Твой, Господи, Прокопий во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего: имели бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

 

Джерело: УНІАН
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути