chrome firefox opera safari iexplorer

Зажинки-2020 відбулись у Переяславі

11 липня 2020 о 10:01

Зажинки або свято першого снопа — традиція, відновлена засновником фонду «Рідна країна» Миколою Томенком ще 2006 році.

Цього року захід відбувся за підтримки Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Туди прибули гості, серед який Народні артистки України — Наталя Сумська та Жанна Боднарук, — які вже не вперше жнивують на полі разом з «Рідною країною». До свята також долучилась й Народна артистка Інеса Братущик.

Директор закладу Олексій Лукашевич розповів про всі цікавинки та нові локації й об'єкти на території. Він також запросив всіх відвідати заповідник й наголосив, що робота музеїв відбувається з урахуванням усіх правил карантину.

Наталя Сумська, Микола Томенко, Інеса Братущик

Під час свого виступу засновник фонду й ініціатор заходу Микола Томенко зазначив: «Коли ми кажемо жнива, то маємо на увазі, що Україна годує увесь світ!» 

Микола Томенко, Олексій Лукашевич

Перший сніп господарі забирали в хату і ставили на покутті. Його прикрашали цілющими травами і цілий рік він мав оберігати помешкання від всякого лиха.

Жанна Боднарук

Хліб для українців здавна був світоглядною основою. Відомий французький прозаїк Оноре де Бальзак, який був в Україні 1850-го року, в листі своєму другові повідомляв, що, вивчаючи місцеві звичаї, записав 77 рецептів приготування хліба!

Традиційно в Центральній Україні жнива розпочинали за тиждень до свята Петра і Павла та обов’язково в «жіночі» дні: середу, п’ятницю чи суботу. У святковому одязі, з серпами та косами, люди виходили в поле на зажинки, або Свято першого снопа. Священик благословляв роботу і перший сніп, просив у Бога доброго врожаю. Зажинали під обрядові пісні та примовляння.

Жінки в'яжуть снопи 

Перший сніп, рясно прикрашений польовими квітами, приносили додому, ставили під образами, а після жнив ховали в комору, щоб занести до хати – вже як дідуха – на Святвечір. 

В 2018 році в Золотоніському районі на Черкащині учасники зажинок встановили національний рекорд у номінації «Наймасовіші заходи», який відзначили у Національному реєстрі рекордів України як наймасовіші зажинки на одному полі. 

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути