chrome firefox opera safari iexplorer

6 серпня — день народження української художниці Ніни Божко

06 серпня 2020 о 11:14
art-nostalgie.com.ua

«В її творах світиться енергія добра і доброти».

Борис Олійник 

Видатна українська художниця, графік, Народний художник України Ніна Григорівна Божко народилася 90 років тому в Києві.  

1949 р. закінчила Київське художнє училище, 1956-го – Київський державний художній інститут.  

Відтоді бере участь у численних виставках: київських, загальноукраїнських, зарубіжних.   

1958 р. Ніну Божко прийняли до Спілки художників України. 

 Починала Ніна Божко як плакатистка.  Її плакат, створений до дня народження Тараса Шевченка у 40-і роки минулого століття, одразу став класикою: його тиражували великими накладами. 

Н.Г.Божко – різнопланова мисткиня, їй близькі  жанри  плаката, книжкової та станкової графіки, живопису. Талановита майстриня пейзажу і портрета, натюрморта і тематичного полотна.

Авторка відомих  серій «Київ» (1960-70 р.р.); «Шевченкіана» (1961-71р.р.). 

Н.Божко прекрасно володіє технікою офорту і акватинти, літографії й акварелі, олійних фарб і гуаші. Особливо ж любить писати портрети.  

Серед героїв Ніни Григорівни — Президент України в екзилі Микола Плав’юк,відомий лікар,академік  Олександр Шалімов, поетеса Тамара Коломієць, співачка Ніна Матвієнко, актриса Раїса Недашківська.

Твори Ніни Божко експонуються у музеях та зберігаються у приватних колекціях України й закордоння.  

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути