chrome firefox opera safari iexplorer

26 січня 1863 року народився український співак Павло Кошиць

26 січня 2021 о 07:51
uk.wikipedia.org

Павло  Олексійович Кошиць (Порай-Кошиць)  народився у благодатному  Шевченковому краї — с.Кирилівці (нині Шевченкове) на Черкащині, в родині священика. 

Його двоюрідний брат Олексндр Кошиць – композитор , диригент, етнограф.  Донька Ніна Кошиць – одна з найвідоміших камерних співачок минулого століття, якій присвячували свої твори С.Рахманінов, С.Прокоф’єв та інші відомі композитори.

П.Кошиць навчався у Богуславському духовному училищі та Київській духовній семінарії – передбачалося, що, як і батько, стане священиком. Однак  неповторний голос юнака визначив його майбутнє.  

У 1880-х роках  співав у капелі купця В.Рукавишникова, в Нижньому Новгороді. За кілька років вступив до Московської консерваторії, потім вдосконалював майстерність у Міланській Ла Скала. Виступи П.Кошиця на італійських, грецьких, грузинській  сценах мали великий успіх. П.Чайковський високо оцінив партію Германа в його опері «Пікова дама» у виконанні Кошиця.

У 1991-92р.р. Павло Кошиць мав  грандіозний успіх  у партіях  Отелло (однойменна опера Д.Верді), Ленського («Євгеній Онєгін» П.Чайковського),  Рауля («Гугеноти» Д.Мейєрбера) на сцені Київського оперного театру. «На Кошиця» ходило, без перебільшення, ціле місто.

У 1893-903р.р. П.Кошиць – соліст московського Великого театру.  Сполучав оперний спів з численним камерними концертами, під час яких виконував переважно  романси, найперше  – на музику П.Чайковського та М.Лисенка.  

Під час гастролей захворів на грип, втратив голос. 1904р. був звільнений з театру. Отримав малесеньку пенсію, приватно викладав спів.

Не зумівши пережити втрату голосу та злидні, 2 березня 1904р.наклав на себе руки. Відомий співак Леонід Собінов організував два концерти пам’яті Кошиця, в яких брали участь провідні тогочасні виконавці.

Впродовж творчого життя виконав близько 30 оперних партій, переважно – головних.  

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути